Meer dan een dorstlesser (Interview)

’Water kun je optimaliseren, functionaliseren en personaliseren’

Heb je het over water, dan voelt Giovanna Gomersbach zich een roepende in de woestijn. Volgens haar is water zoveel meer dan een simpele dorstlesser.

Ze wordt eerder verguisd dan bejubeld. Dat heb je vaker met mensen die hun tijd vooruit snellen. Het heeft geen zin om te vechten tegen de etiketten die ze krijgt opgeplakt zodra ze haar gedachtegoed deelt. Daarom blijft Giovanna Gomersbach zich vooral richten op de inhoud van haar boodschap: water is het goud van de toekomst. Wil je niet luisteren? Ook goed.

,,Water is meer dan een vloeistof die de dorst lest, het leven voedt en onze planeet vormt’’, staat te lezen in het koffietafelboek ’De Schoonheid van Water’ dat een paar maanden geleden verscheen. Giovanne neemt je met dit bijzondere boek mee op haar ontdekkingsreis. Van ’water en welzijn’ via ’wetenschap en mysterie’ en ’water en universum’ naar ’waterveredeling’: een verzameling methodes waarmee je onder meer water uit de kraan kunt re-vitaliseren.

,,Jarenlang heb ik me bezig gehouden met natuurvoeding. Ook daarmee liep ik in de voorhoede. Een kleine tien jaar geleden drong het tot me door dat er naast voedselkwaliteit ook waterkwaliteit bestaat. Dat ben ik verder gaan onderzoeken. Al snel bleek dat er twee kampen zijn: zij die geloven en zij die lacherig doen over waterkwaliteit die verder gaat dan de standaard norm. Je hoeft mij niet te geloven, ik kan je laten ervaren dat je waterkwaliteit kunt beïnvloeden. We kunnen water optimaliseren; dat betekent zuiveren en vitaliseren maar ook functionaliseren om een doel na te streven. Zo is waterstofgasrijk water de krachtigste oxidant die er is. Die functie kun je benutten. Water kun je zelfs ook personaliseren. Afstemmen op wat er specifiek nodig is. Ieder mens is immers uniek, zeker als het gaat om gezondheid. Wat bij de een helpt, hoeft voor een ander niet nuttig te zijn.’’ Vandaar dat deze water-veredelaar – dit beroep heeft Giovanne zelf uitgevonden – waterconsulten bij jou thuis doet. ,,Door jou te laten proeven en ervaren, kom je erachter welke veredelingsmethode bij je past.’’

Giovanne zweert bij gerevitaliseerd water. ,"Vitaal water is actief en doet heel veel voor mens, dier en plant. Het is oorspronkelijk water en de drijvende kracht in onze natuur. Het heeft dan ook vele functies. Die functionaliteit is wel afhankelijk van de atomen in de watermoleculen. Als de energie en structuur van water kloppen, dan werkt het actief voor je lijf als je het drinkt. Als de kwaliteit optimaal is, dan heb je er ook minder van nodig. Dan hydrateert het beter. Bovendien helpt het dan ziekten te voorkomen.’’

Logisch, zou je zo denken, want een doorsnee cel in ons lichaam bestaat voor 65 tot 90 procent uit water. ,,Als water niet vitaal genoeg is, absorbeert het energie uit de omgeving. Drink jij dat energie arme water, dan ben jij zelf die omgeving en lever je dus in. Leidingwater heeft aan kwaliteiten ingeboet en het is steeds moeilijker goed water te vinden. De vervuiling van het oppervlakte- en grondwater is bijzonder complex.’’

Pure energie

Het valt niet mee om Giovanne bij te benen in haar watertheorieën. ,,Er kleven zoveel aspecten aan, alles bestaat nu eenmaal met elkaar in verbinding. Als je water bestudeert, bestudeer je het leven. Ook water is pure energie. Kijk maar naar de chemische verbinding, waterstof en zuurstof. Zuurstof hebben wij fysiek nodig als energiebron en waterstof is onder meer de duurzame energiebron van de toekomst.’’

,,Weet je wat mijn onderzoek bijzonder maakt? Ik ben geen wetenschapper, eerder een ontdekkingsreisleider. Ik ben aan niets en niemand gebonden, dus kan ik alles in alle vrijheid onderzoeken. Ik merk dat wetenschappers en professionals uit lijfsbehoud bepaalde aspecten van water niet belichten.’’

Het onderzoek van Giovanne (56) heeft geresulteerd in Nieuw Water, zoals haar bureau heet. "Ik ben nu bezig met Het Hydratatie Rapport. Aangezien we water drinken om te hydrateren en dat een heel boeiende materie is, besloot ik daarover een apart rapport te schrijven. Misschien helpt het mensen om aandacht te schenken aan hun water uit de kraan.’’

,,Want water kent vele toepassingen. Het kan zelfs desinfecteren. Dankzij de elektrolyse techniek kun je de zuurgraad van water beïnvloeden. Water met een lage pH waarde (2-3) blijkt een vernietigend milieu te creëren voor bacteriën, schimmels en virussen. Als je groenten en fruit wast met water met een pH waarde van 11,5, dan lossen de pesticiden en bestrijdingsmiddelen op. Dat komt doordat die producten op oliebasis zijn gemaakt en met dit water emulgeren.’’ Vandaar dat er op haar aanrecht een waterionisator staat te pronken waarmee ze de zuurgraad van het water regelt en daarmee ook perfecte bouillons bereidt.

Er valt veel te verbeteren, stelt Giovanne. ,,Om onze levenskwaliteit te verbeteren. Om te beginnen dienen we verschillende waterstromen te creëren. Het zoete water dat we hebben, moeten we koesteren. Drinkwater moet je niet voor alles willen gebruiken. Laten we het beste water drinken en de rest voor andere doelen gebruiken. Ondertussen moeten industrieën drastisch aan banden worden gelegd. De aarde wordt uitgehold, de waterschaarste neemt toe en we staan erbij en kijken ernaar. Ecocide is nog steeds niet strafbaar. Iedereen moet zijn eigen verantwoordelijkheid zien en nemen. Dan wordt de wereld vanzelf beter.’’

Ook wateronderwijs aan kinderen is geen overbodige luxe. Eerder lanceerde de half-Italiaanse Haarlemse de actie ’Ieder Schoolplein een Eigen Drinkfontein’. ”Als kinderen water willen drinken moeten ze doorgaans naar een kraantje in het toilet. Dat is natuurlijk niet aantrekkelijk genoeg om ze met smaak en plezier meer water te laten drinken.”

Tekst Nancy Ubert, foto Toussaint Kluiters

 

Verschenen in het Haarlems Dagblad, zomer 2019