Tegen Vuil of Voor Schoon?
Voor of tegen?
Ben je Voor schoon water of Tegen water vervuiling? Denk je Pro-actief of Re-actief?
Een terugkerend thema.. Zeker wanneer het gaat over waterkwaliteit.
Wanneer er aandacht wordt besteed aan waterkwaliteit gaat het OF over de grote problemen rond watervervuiling en de zorg over ‘dood’ water. OF het over de vele voordelen van zuiver en ‘vitaal’ water. Twee tegenpolen?
Of eigenlijk slechts uitersten van een spectrum, van levensenergie. Aan de ene kant meer dan voldoende ‘leven bevorderende’ energie: opbouwend, dynamisch, spetterend.. En aan de andere kant: destructie, stagnatie en dood.
Er lijkt geen neutraal of genuanceerd terrein te zijn als het gaat om waterkennis en waterkwaliteit, wanneer ik daarover nadenk.. Ah, daar zeg je wat… Dat ‘Denken’… dat verklaart gelijk het spanningsveld tussen Voor ~ Tegen! Wit ~ Zwart, Mooi ~ Lelijk, Fijn ~ Onaangenaam. Tegenpolen en contrast, maakt een onderwerp zichtbaar, interessant en veel makkelijker te begrijpen.
Wist je al dat ‘polariseren’ inherent is aan hoe ons brein werkt? In ‘media land’ weet men dat heel goed; er wordt driftig gebruik van gemaakt en op in gespeeld.
Dagelijks in een spagaat…
Misschien is het jou al eens opgevallen dat mijn informatie eigenlijk altijd over de mooie, fijne, positieve kant van het water (en voeding) gaat? Dat ligt helemaal in de lijn van hoe ik natuurvoeding ervaar. Ik heb zelf een liefdesrelatie met puur eten en drinken. Liefst met een versheid en kwaliteit die ‘er vanaf druipt’ :+) Wanneer ik dat zie, kan het zomaar gebeuren dat ik verliefd wordt. Ja, zelfs op een bloemkool of boerenkool, ik spreek uit ervaring. Maar ook op een baby of een ontluikend plantje. Volgens mij heb ik gewoon iets met de schoonheid en potentie van levensenergie. Ja, sterker nog, ik wil dat opeten en opdrinken! :+)
Investeren van tijd, zorg en aandacht
Daarom investeer ik zonder twijfel tijd, geld en aandacht in mijn fruit- en groenteschaal, de inhoud van mijn koel- en voorraadkast, de zuiverheid van mijn rode wijn en in blij makende koffiebonen. En in mijn drinkwater natuurlijk. Zo maak ik het leven aangenaam, rijk en leefbaar naar mijn smaak.
Sterker nog: dagelijks genieten van natuurlijke voeding en de schoonheid daarvan geeft mij een gevoel van veiligheid, koestering en geborgenheid. Er is ook weinig fijner dan dit te kunnen delen met andere liefhebbers. Zo bekeken draait het bij mij allemaal om het warme gevoel van liefdevolle verbinding dus!
Is dat raar? Of zit ik vooral aan de ene kant van het spectrum en zijn veel mensen aan de andere kant beland? Aan die ‘negatieve’ kant overheerst angst. Angst voor verlies en zorg over tekort, voor teveel en voor slecht, voor pijn en gevaren. Bovendien is daar weinig sprake van verbinding met de rest van de wereld, het is meer ‘ieder voor zich’, pakken wat je pakken kan en beschermen van wat je hebt verkregen.
Ik heb vaak gezien en gehoord dat mensen pas investeren in ‘betere’ keuzes wanneer het ‘moet’. Omdat een autoriteit het zegt. Met het oog op duurzaamheid of omdat het ‘gezonder’ is. Of ‘voor de lijn’ of ‘voor de kinderen’ (if they are lucky..). Beter laat dan nooit kun je denken, maar ik ben zelf meer van de preventie.
We leven in een wereld met veel schadelijke producten die verziekend werken. De consequenties zijn zorgelijk en leiden tot dramatische en dodelijke gevolgen. Chronische ziekten en aandoeningen, uitsterven van dieren en ecosytemen, economische drama’s voor gemeenschappen, vergiftiging van de voedselketen.. (au, au, au)
Dit vraagt inderdaad om bescherming. Niet alleen van onszelf, maar voor onszelf en allemaal: via onze natuurlijke voedingsbronnen.
Dat kan op twee manieren: door te reageren op problemen en symptomen vanuit angst of door te investeren in je vermogen om problemen te voorkomen, vanuit liefde voor het leven.Alle ‘hands aan dek’
Als er niets aan de hand was met ons water, dan zou je rustig in het midden kunnen dobberen en drinken. Die luxe is nu utopisch paradijselijk en er is werk aan de winkel.Zuiver en vitaal water wordt zeldzaam en steeds kostbaarder.
Volgens mij is het tijd om ons water bewust van meer waarde te voorzien. Waar hecht je eigenlijk meer waarde aan? Gezondheid en zuivere voeding of vakanties en meer spullen? Waar investeer je jouw aandacht, geld en tijd in?
Mijn waardebepaling is gebaseerd op wat ik in de eerste alinea aangaf: ik wil graag een veilig, fijn, mooi, aangenaam leven, vol kwaliteit en vitaliteit. Ik zie ook wat daar voor nodig is en daar baseer ik meer en meer mijn keuzes op. Steeds meer mensen doen dat gelukkig en samen investeren we in een veiligere, schonere, duurzaam gezonde wereld.
Tot het zover is, hebben we om te gaan met alles wat geproduceerd wordt, dat vervuilend en verziekend werkt en dus ook weer opgeruimd moet worden. Hierbij maak ik geen onderscheid tussen rommel opruimen en vervuilingen oplossen in:
- ons eigen lijf
- ons land
- de wereld
Hoe langer we daarmee wachten hoe ondoenlijker het wordt. En wachten op anderen helpt al helemaal niet. Kijk maar naar de watervervuiling problematiek. Als ik de berichten lees – en die volg ik vanuit alle hoeken – dan is alle hens aan dek.
Eerst dacht ik in dit bericht een opsomming te geven van media- en nieuwsberichten die ik heb verzameld, over watervervuiling. Vanuit de gedachte dat als ik geen aandacht op de vervuilingen vestig mijn verhaal over waterkwaliteit niet serieus wordt genomen! Om gebruik te maken van de dynamiek van polarisatie: want het contrast tussen ‘goed en ‘fout’ maakt zichtbaar en begrijpelijk.
Zo werkt dat.
Mensen investeren wel in het oplossen van een probleem, maar niet in het voorkomen ervan. Geven wel graag geld uit aan luxe, niet in dagelijkse noodzakelijkheden. Zijn wel bezorgd om mogelijk verlies, maar veel minder in wat kan worden verworven. Een pro-actieve, preventieve houding is geen vanzelfsprekendheid! Ik benoem dat hier specifiek, omdat ik benieuwd ben naar wie dit herkend en omdat ik het heeeel jammer vind dat hier niet openlijk over gesproken wordt, terwijl deze ‘automatismen’ in consumenten gedrag wel verwerkt en gebruikt worden in marketing.
Toch voelt het benaderen van mensen via ‘probleem en pijn’ voor mij nog steeds raar.
Ik ben namelijk ten volle van mening dat: investeren in wat Wel Werkt, geeft het allerbeste rendement. Namelijk:
- profijt op korte + op lange termijn
- alsmaar genieten van meer kwaliteit
- kosten besparingen
- verduurzaming van waterbeheer en consumptie
- gratis bijverschijnselen (ontspanning, gewichtsbeheersing, vitaliteit, mooie huid regeneratie, welzijn)..
Wat ik met dit hele verhaal eigenlijk wil benoemen is dat wanneer je zo veel mogelijk (of consequent) kiest voor de beste optie beschikbaar, in voeding (bio-dynamische natuurvoeding) en gebruiksartikelen (bewust duurzaam), veel problemen worden voorkomen en zelfs oplossen.
Kies simpelweg voor producenten die zelf niet accepteren dat zij ons lijf, of ons leefmilieu en de wereld van onze kinderen zouden beschadigen, vergiftigen of leegroven. Dat werkt heel goed voor je geweten, voor je gezondheid en uiteindelijk ook voor je portemonnee. Een meervoudig winst principe waar gelukkig ook steeds meer bedrijven achter komen.
In één moeite door kun je win-win situaties creëren voor je eigen welzijn en voor het algemeen belang. Ik verzin dit niet, kijk maar om je heen: de vernieuwing is overal in opkomst. Omdat steeds meer bewust wordt gekozen voor wat wél werkt: doen wat je kan, aandacht schenken aan de dagelijkse dingen, zorg dragen voor jezelf en elkaar, verantwoordelijkheid nemen voor je keuzes.
Je kunt je ogen sluiten voor wat er wel en niet in het water zit, maar dit draagt Niet bij aan je gezondheid. Vervuilende (lichaamsvreemde) stoffen en toxines hebben nu eenmaal de vervelende eigenschap om neer te slaan en om op te hopen in je weefsels en organen. Een aantal werken rechtsreeks op je hormoonhuishouding en andere vitale functies! Bovendien gaan zij nieuwe verbindingen aan waarvan de gevolgen nog niet zijn te overzien. Dit principe schijnt zelfs voor het kankerverwekkende bestrijdingsmiddel Glyfosaat op te gaan: omdat het bindt aan op aardolie gebaseerde verbindingen en zware metalen als arseen, kobalt, chroom, nikkel en lood.
Wil je meer details over de vervuilingen, zoals (nano) plastics, medicijnen, drugs, hormonen, pesticiden, anti-biotica, hormonen, zware metalen, kunstmest, verzuring en aanverwanten, met een overzicht van dit soort berichten in de media, volg dan de FB pagina’s Waterconsulent en/of Nieuw Water. Op Linkedin plaats ik meer zakelijk relevante berichten. Deze data komen ook in de Water Wiki verzameling (wordt aan gewerkt). Ik wil ook aandacht besteden aan de gevolgen die wel bekend zijn. Oorzaak en gevolg.. en wij zitten daar tussenin.
Tot slot haak ik nog even aan bij het begin. Het idee achter Nieuw Water is dat we Pro Actief of Re Actief denkend, in ieder geval handelen. Mijn voorstel is dat we thuis doen wat we kunnen en dat we zowel de waterleidingbedrijven als onze natuur helpen. Ook al loop je op de toekomst vooruit, je neemt die wel in eigen handen. Duusss.. Als jij wilt zuiveren of waarde wilt toevoegen aan het water in je leven, kom ik je graag helpen. Samen maken we het schoner, mooier, fijner en gezonder. Heerlijk gewoon! 🙂