Waterveredeling Deel 3: H2 Water

Waterveredeling Deel 3: H2 Water

Waterstof (H2) is een wonderlijk goedje. Het is een gas, dat het overgrote deel uitmaakt van het heelal, van de zon en van water.  Het mooie en belangrijke van waterstof is, dat het zowel preventief als curatief werkt voor onze gezondheid.

Waterstofmoleculen brengen een scala aan biologische voordelen met zich mee en blijken bijzonder efficiënt in het stoppen en vertragen van oxidatieve schade aan cellen door het neutraliseren van vrije radicalen. De populariteit van waterstof neemt snel toe door de vele wetenschappelijke onderzoeken die vele voordelige effecten aantonen. De voordelen van waterstofrijk water zijn nu nog weinig bekend bij de meeste mensen. Degenen die hiermee werken bevinden zich vooral in de sportwereld en of zij werken actief aan gezondheid.

Stress en slechte voeding die ontstekingen in het lichaam veroorzaken, zijn een bron van degeneratieve ziekten. Het toevoegen van waterstofgas aan onze dagelijkse voeding kan een efficiĂ«nte en goedkope manier zijn om deze bedreigingen te tegen te gaan.‹Er is nog geen negatieve bijwerking aangetoond door de inname van waterstof. Waterstofgas wordt al sinds de jaren 1940 gebruikt ter bestrijding van decompressieziekte bij duikers. Er zijn dus veel onderzoeken over de bijwerkingen op mensen.

De waarde van waterstof krijgt steeds meer erkenning, zowel preventief als therapeutisch. De wetenschappelijke bevindingen wijzen uit dat waterstofgas medisch ingezet kan worden tegen heel veel aandoeningen.  Om inzicht te geven in de mogelijke toepassingen zie je hier een infographic op basis van Japans onderzoek. De positieve gezondheidseffecten van waterstofgas worden in bijna ieder orgaan van het lichaam geconstateerd.

Er zijn een aantal redenen waarom waterstofgas waarschijnlijk de belangrijkste anti-oxidant is: 

 • H2 werkt preventief
  Het is op wetenschappelijke wijze bewezen dat waterstof(gas) de krachtigste oxidant genaamd ‘hydroxyl radicaal’(*) bestrijdt. Dit voorkomt schade aan DNA, lipiden en eiwitten in het lichaam.
 • H2 is selectief
  De anti-oxidante voordelen van waterstof komen zonder nadelige bijwerking en het reageert niet met andere functionele oxidanten.
 • H2 heeft geen bijverschijnselen
  Waterstof verstoort noodzakelijke metabolische reacties en celsignaalfuncties niet.
 • H2 is effectief
  Doordat waterstof bijzonder klein is, dringt het (in tegenstelling tot andere antioxidanten) door tot daar waar bescherming en revitalisering essentieel is. Zoals in de celkern en de mitochondriën (energiecentrales in de cellen). Waterstof passeert ook de bloedhersenbarriÚre en kan daar oxidatieve schade helpen voorkomen.

Tyler le Baron is oprichter van het Molecular Hydrogen Institute en een bekende onderzoeker van waterstof. Hij zegt het volgende:

“Het is aangetoond dat waterstofgas invloed heeft op 31 verschillende soorten aandoeningen, die kunnen worden onderverdeeld in 166 ziektemodellen. Het meeste inzicht is er in het antioxiderende effect. Waterstof is het het kleinste molecuul en dankzij dit feit kan het, in tegenstelling tot andere antioxidanten, tot in de ken van de cellen en de mitochondrien doordringen – daar waar vrije radicalen het meeste schade aanrichten. Omdat waterstofgas rijk is aan vrije elektronen, beschikt het over het vermogen om vrije radicalen weg te zuiveren. Hiermee is het een krachtige antioxidant. Omdat waterstof een bereik heeft tot diep in de cellen, kan het het DNA beschermen en dat alleen al wijst op een preventieve werking tegen aan leefstijl gerelateerde ziektes zoals kanker en hartaandoeningen, maar ook het verouderingsproces.”

Bovenstaande informatie gaat vooral in op de algemene kenmerken en de preventieve aspecten van H2. Dat neemt niet weg dat er veel onderzoeken zijn die het herstellende karakter en de medische ondersteuning bij genezing van allerlei aandoeningen aantonen. Deze PDF geeft daar een indruk van:

GeĂŻoniseerd water H2 Studies met dieren en mensen

Voor een compleet overzicht en alle hyperlinks naar de medische onderzoeken kun je gebruik maken van het eBook: H2 4U? Hierin leg ik ook uit wat het verschil is tussen een waterionisator en een H2 Maker, voor productie van waterstofgasrijk water.

Waterstof maken

Waterstofwater kan worden gemaakt met behulp van elektrolyse of met behulp van een vorm van magnesium. Bij elektrolyse wordt waterstof van zuurstof gescheiden en kan een OH- overschot worden gecreĂ«erd. Dat alkaline water werkt, blijkt uit zo’n vijfhonderd wetenschappelijke publicaties. De werking van dit curatieve water helpt het lichaam om de negatieve gevolgen van zuurvorming in ons lichaam tegen te gaan.

Decennia lang werden de gunstige effecten van alkalisch / basisch water toegeschreven aan de hogere pH-waarde van het water. De gunstige werking blijkt echter niet meer op te treden als het waterstofgas is verdwenen.‹ Inmiddels is aangetoond dat de gezondheidseigenschappen van basisch (alkaline) drinkwater (pH 8-9,5), vooral te danken zijn aan het gehalte vrije aan waterstof!

“De afgelopen 15 jaar zijn het aantal onderzoeken naar Waterstof / H2 exponentieel gegroeid tot meer dan 1400 gepubliceerde studies.”

Waterstofrijk water kan ook gemaakt worden door ‘waterstofmakers’ die geen splitsing tussen waterstof en zuurstof  te weeg brengen. Daardoor blijft de pH waarde ongemoeid, wat gunstig is voor het drinken van waterstofrijk water bij de maaltijd. Want de zuurgraad in de maag is essentieel voor een goede vertering. Voor het resultaat maakt het wel verschil of het water van te voren is gefilterd of niet en ook de kwaliteit van de filter(s) speelt een belangrijke rol in de uiteindelijke drinkwater kwaliteit. Nieuw Water beveelt het gebruik van zuiver water aan, om chemische reacties van andere stoffen dan watermoleculen te voorkomen.

Hydron Direct Flow H2 Maker

Hydron Direct Flow H2 Maker

Nieuw Water heeft nu 4 waterstofmakers in het assortiment:

Lees daar verder over de revolutionaire ontdekking van H2 als krachtigste anti-oxidante voedingssupplement.

(*) Hydroxyl radicalen zijn zeer reactief en zij ondergaan chemische reacties waardoor ze kort bestaan. Wanneer biologische systemen (zoals wij) worden blootgesteld aan hydroxyl radicalen ontstaat schade aan cellen, omdat zij reageren met lipiden (vetten), eiwitten en het DNA.

NB: Eindelijk komt er ook in NL meer aandacht voor waterstofgas, in de curatieve zorg voor gezondheid! De Moerman Stichting besteedt sinds begin 2022 uitgebreid aandacht aan de waarde van H2 in heling van aandoeningen. 

Op basis van ervaringen van gebruikers en artsen wordt de werking van H2 / waterstofgas consumptie voor langere tijd onderzocht. Bekijk hier de MMV Waterstofgastherapie interactieve zoomsessie opname van 22 maart 2022. 

Ook het kennisplatform van de stichting Watergas is de moeite waard om te verkennen. Of begin met deze introductie, waarbij met name de behandeling van Parkinson aan de orde komt.

door: Giovanne Gomersbach de Legé

Over de schrijver
Water draagt het Leven. Hoe belangrijk is dat? Omdat water zo algemeen aanwezig is, wordt gemakkelijk over het hoofd gezien, wat de kwaliteit van water met onze levenskwaliteit doet. Waterkwaliteit bepaalt de functionele eigenschappen van ons water en dat zijn er veel. Ik houd van het leven en van de schoonheid van vitale, gezonde mensen en bedrijven. Jij ook?
Wim
Door

Wim

op 11 Nov 2019

Ik maak H2 met een magnesium staaf, maar na een week merk ik zwarte deposits op de staaf en in het water, alsof er moleculen gevormd worden met neerslag. Welke verbindingen zijn dat? Sulfiden, hydroxyl ionen, chlorides, hydrides?

Giovanna Gomersbach
Door

Giovanna Gomersbach

op 06 Dec 2019

Betse Wim, ik heb geen ervaring met een magnesium staaf, omdat ik liever werk met electrolyse voor het verhogen van het H2 gehalte, dan met het toevoegen van magnesium. Interessante vraag wel, welke verbindingen worden gevormd..

Hans
Door

Hans

op 30 Apr 2020

Hoeveel h2 water mag je drinken per dag?

Giovanna Gomersbach
Door

Giovanna Gomersbach

op 17 Jun 2020

Ha Hans, excuus, ik zie jouw bericht nu pas! Er is geen limiet voor H2 water. Om een therapeutisch effect te bewerkstelligen wordt wel minimaal 1,5 liter per dag aanbevolen.

Hans S.
Door

Hans S.

op 04 Aug 2023

Een vraag: Mercola geeft voor zijn H2 Waterstoftabletten aan dat 1. tablet 8 ppm H2 in 480 ml. water produceert (Ă©n 80 mg magnesium). Hoe vergelijkt dat met jullie H2 portable die 1,2 ppm en bij 2e cyclus max. 1,6 ppm produceert?

Giovanne
Door

Giovanne

op 04 Aug 2023

Beste Hans, Bij het interpreteren van de meting van een H2-watermonster geproduceerd door andere technologieën dan apparaten van het doorstroomtype (tabletten, sticks, patronen, enz.), moet de ppm-meting worden omgezet in mg/L.

Reactie plaatsen

Ontvang vrijblijvend de 7-delige email-serie

Gezond Water.