Kalkaanslag, ook in je lijf

Kalkaanslag en Calcificatie

Er zijn meerdere ingangen om het algemene probleem van kalkaanslag te belichten. Zoals via de meest bekende (en gevreesde) kalkafzettingen die we terugvinden op kranen, in waterleidingen en in elektrische apparaten. Daarnaast is er een overeenkomstig verschijnsel, met het ontstaan van calcificatie (verkalking door calcium, magnesium en bicarbonaten) dat zich afspeelt in ons eigen lichaam.

Deze overeenkomst is gebaseerd op de aanwezigheid van leidingwater, rijk aan TDS (totale droge stof). Beide (water en mineralen) zijn gevoelig voor elektromagnetisme. 

Water Ontharding

Mensen zijn in de veronderstelling dat het een goed idee is om een waterontharder te plaatsen om kalkaanslag voor te zijn, ondanks dat die gevoed moet worden met zout. Dit kan effectief blijken tegen kalkaanslag in huis, maar dit water is niet geschikt voor consumptie. Bovendien wordt niet alleen onze interne ecologie (lees: levende cellen, organen en weefsels) hiermee belast, maar dit water wordt natuurlijk ook in ons externe milieu geloosd.

Het is begrijpelijk dat het gewenst is dat kalkaanslag geen kans krijgt. Dit brengt veel onderhoud met zich mee, tegen visueel storende aanslag en dichtgroeiende leidingen. Het beschadigt apparaten en bovendien vermindert het rendement van verwarmingselementen. 


"For example, as little as 1/8" of scale can reduce the efficiency of a boiler by 18% or a cooling tower heat exchanger by 40%." ~Miron L Company

Toch vraagt dit probleem om een ander benadering van water dan het gangbare 'bestrijding model' van iets dat ongewenst is. Het doel heiligt al gauw de middelen, maar hierbij worden wel de neveneffecten vergeten. Er wordt namelijk niet alleen een berg zout aan het water meegegeven, ook schoonmaakwerk met chemische middelen wordt zowel huishoudelijk als industrieel, op grote schaal toegepast. 

Dit moet en kan anders, zoals door toepassing van watervitalisatie. Bovendien valt er voor kwalitatief drinkwater veel te winnen door het gebruik van nanofiltratie.

Watervitalisatie voor waterleidingen, apparaten en verwarming

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat vitaliseren van water de structuur van calcium veranderd: van Calciet naar Aragoniet (polymorphie).

De vitaliteit van het water is een belangrijke factor die bepaald of mineralen al dan niet in het water opgelost blijven en hoe deze kristalliseren. Meestal kristalliseert calciumcarbonaat als scherpe en ruwe Calciet kristallen  (CaCO₃). In gevitaliseerd water kristalliseert dit in Aragoniet. Dit is niet hard en scherp, maar vormt een zacht poeder. Dit poeder blijft beter opgelost in het water en hecht zich niet. Wanneer er water blijft liggen dat opdroogt, dan kan dit poeder gemakkelijk weggeveegd worden.

Een watervitalisator herstructureert water op moleculair niveau en herstelt hiermee het vermogen van water om stoffen als calcium en magnesium opgelost te behouden. Wij benutten bijvoorbeeld een EWO leidingwater vitalisator om leidingen te beschermen tegen kalkaanslag. Bijkomend voordeel: behalve dat er weinig tot geen kalkaanslag meer plaatsvindt, zal bestaande kalkaanslag langzaam maar zeker worden opgelost en afgevoerd. Dit kan de eerste weken na plaatsing zichtbaar zijn door kalkresten in de zeefjes van de kranen. 

Wanneer er sprake is van verhitting, in een boiler of verwarmingsketel of vloerverwarming, is de Vrije Energie Transformer heel praktisch om het water te revitaliseren. 

Wat je met watervitalisatie kunt bereiken is dat je:

  • meer rendement behaald uit je verwarming
  • het water niet verpest met toegevoegd zout
  • tijd, ruimte, energie en kosten voor onderhoud reduceert / elimineert.*
  • geen chemische producten meer nodig hebt om kalkaanslag te verwijderen.
  • minder schoonmaakmiddelen (wasmiddel, shampoo, .. ) nodig hebt
     * de watervitalisatoren zijn onderhoudsvrij en gaan levenslang mee

Voor de volledigheid hierbij een klant ervaring:

"De Vrije Energie Transformer heb ik inmiddels in het huis waar we nu wonen geïnstalleerd (dat is inderdaad erg eenvoudig). Het water smaakt veel beter dus daar ben ik erg blij mee. Mijn man attendeerde mij er alleen op dat de waterkoker, die ik ontkalkt had op het moment dat ik de transformer plaatste, inmiddels toch weer kalkaanslag opbouwt. Terwijl ik begreep dat de transformer calcium omzet in arachoniet en kalkaanslag dus tot het verleden zou behoren."

Ons antwoord is dat in een waterkoker een sterk elektromagnetisch veld ontstaat en dat ’saboteert' de werking van een watervitalisator, omdat de polaire lading van de bicarbonaten weer wordt veranderd. Dat zou je kunnen oplossen door water op vuur te koken of door sterk gezuiverd / licht gemineraliseerd water te gebruiken. 

Voor deze suggestie om water met minder vaste stoffen (TDS) te gebruiken pleit het volgende:

Calcificatie / Verkalking

Kalkaanslag is dus de afzetting van kalkzouten op voorwerpen. Men spreekt van calcificatie of verkalking, wanneer kalkzouten zich afzetten in levend weefsel. In het lichaam kunnen dan verkalkingen voorkomen zoals in littekenweefsel, spieren, pezen, de pijnappelklier en de borsten. Kalk kan zich in ook in plaques afzetten zoals in bloedvaten en slagaders.  

Afbeelding: kalkafzetting in borstweefsel (bron: mypathologyreport.ca)

Dit is te verwachten wanneer water niet vitaal is en/of wanneer iemand zelf niet in vitale gezondheid verkeert. Alles (watermoleculen, voedingstoffen, levensenergie,..) wordt immers aangestuurd door polaire elektrische lading. Wanneer het (lichaams-) water niet in optima form is, verliest het natuurlijke vermogens, zoals transport van afval- en voedingstoffen.

Als hardnekkige kalkaanslag in de vorm van calciet in leidingen en huishoudtoestellen voor zoveel problemen kan zorgen, dan kunnen we ons afvragen wat dat doet in ons lichaam? ~ Bart Lescouhier

Onderzoek van Prof. Louis-Claude Vincent

De Franse professor Louis-Claude Vincent onderzocht 12 jaar lang het drinkwater in veel Franse steden. Hij stelde in 1950 vast dat het aantal ziekten van hartkransslagaderen in plaatsen met zeer hard, mineraalhoudend drinkwater beduidend hoger lag dan op plaatsen die over zacht en licht mineraalhoudend water beschikten. 

Professor Vincent kwam tot de slotsom, dat een mineraaloverschot in het bloed kan leiden tot vele ziekten. Daarom beveelt hij mineraalarm water aan. Vincent was er zelfs van overtuigd dat door drinken van mineraalarm water oude, in het weefsel afgezette overschotten van anorganische mineralen en stofwisselingsresten, beetje bij beetje uit het lichaam kunnen worden gespoeld. Hij stelde met zijn onderzoeken ook vast dat gechloreerd drinkwater tot een verhoogde kans op kanker leidt.

Leidingwater en de meeste waters op de markt zijn mineraalrijk. Slechts enkele merken bottelen 'licht gemineraliseerd' water, zoals Mont Roucous, Spa, Montcalm, Imber en Glaciar. Wanneer je deze flessenwaters vergelijkt met op nanoniveau gefilterd leidingwater, dat vervolgens is gerevitaliseerd, blijkt voor de meeste mensen de keuze snel gemaakt. Liever zuiver en vitaal, licht gemineraliseerd water, vers uit eigen kraan, dan niet duurzaam, duur en onpraktisch flessenwater. Hierbij moet ook worden benoemd dat in plastic verpakt water absoluut geen optie is / zou mogen zijn, gezien de hoeveelheden nanoplastics en het ontstaan van hormoonverstorende stoffen.

Mineraalrijk versus mineraalarm

Een bekend argument tegen het gebruik van omgekeerde osmose voor nanofiltratie, is gebaseerd op de angst voor het 'gebrek aan' mineralen., gekoppeld aan het vermeende vermogen van water, dat mineralen aan het lichaam zou onttrekken. Onze uitleg hierover is uitgebreid beschreven in het artikel 'De waarheid over omgekeerde osmose?'. In het kort komt het er op neer dat wij geen anorganische mineralen nodig hebben, maar mineralen in de organische 'voorverteerde' vorm, via onze voeding. Dit heeft alles te maken met de biologische opneembaarheid, dus bruikbaarheid van deze voedingstoffen door de cellen. Wanneer dit niet het geval is, neemt de kans op afzetting in weefsels logischerwijs toe. Ook is de 'mineralen roof' door zuiver water niet te onderbouwen, volgens een recent onderzoek.

Hierbij wel een kanttekening: er is een essentieel verschil tussen 'industrieel' leeg omgekeerd osmose water en voor biologische organismen geschikt gemaakt omgekeerd osmose water.: dit laatste is licht gemineraliseerd en wat ons betreft ook gerevitaliseerd.

Samengevat

Het gedrag van calcium, magnesium en bicarbonaten kan worden beïnvloed op meerdere manieren. Dit geldt voor water in ons lichaam en voor water om ons heen. Het is van belang om de natuurlijke vermogens van water te herstellen om water voor consumptie geschikt te maken. Beide doelen worden bereikt door water revitalisatie. Aanvullend wordt 'licht gemineraliseerd' water als geschikter beschouwd en gepresenteerd, dan water dat rijk is aan vaste stoffen.

Bekijk meer over watervitalisatie en over nanozuiver / vitaal water in de keuken, door een Natural Flow.


door: Giovanne de Legé