Je drinkwater filteren? Waarom en hoe?

Heb jij je al afgevraagd of je gefilterd water wilt drinken? Of hoe je jouw drinkwater zo kan krijgen dat je het graag en zorgeloos drinkt? Dan is dit een artikel voor jou.

Uit mijn onderzoek blijkt dat water filteren de pH waarde van water beïnvloedt. In principe door de aan- of afwezigheid van (basische) mineralen. De pH waarde is van belang voor drinkwater, al is de beste pH waarde voor drinkwater nog altijd aan discussie onderhevig. Daarom geef ik je eerst een korte uitleg over het hoe en waarom van drinkwater pH.

pH waarde
Als het gaat om gezond drinkwater, dan gaat het meestal over zuiveren door filtratie en over de zuurgraad die het water heeft. Waterleidingbedrijven regelen dit voor ons kraanwater. Het water is met diverse methoden (tegenwoordig ook door omgekeerde osmose) fysiek gereinigd, gedesinfecteerd en de pH waarde is licht basisch gemaakt. Dat laatste is ook om te zorgen dat de waterleidingen niet worden aangetast (corrosie) en tegelijk wordt daarmee voorkomen dat die opgeloste stoffen/metalen meekomen in het kraan-/drinkwater.


Lichamelijke balans
Wat is pH en waarom zou je dat willen weten? Daar kan ik een eenvoudig antwoord op geven: als het gaat om de pH waarden van je lichaam, dan hebben we het over de basis van je gezondheid en zelfs over je vermogen te (over)leven.

Hieraan gekoppeld zijn de pH waarden van wat je eet en drinkt, omdat dit van directe invloed is op je lichamelijke pH balans. In zoverre: je lichaam is ongelofelijk intelligent in het bewaken van dit evenwicht en herstellen van een verstoorde balans. Gelukkig maar, want de ‘verWesterde’ mens heeft steeds meer verzurende voeding- en leefstijl gewoonten ontwikkeld.

infogram pH van vloeistoffen

Levensstijl
Die pH balans wordt nauwkeurig op peil gehouden door een complexe serie chemische reacties in je stofwisseling. Tot zover het goede nieuws, want dit alles werkt vanzelf, tot op zekere hoogte. Je lichamelijke vermogen hiertoe neemt gestaag af naarmate je ouder wordt. Hoe snel, is wel afhankelijk van je levensstijl, waaronder natuurlijk je eet-en drinkgewoonten.

Samenhang
Weten wat pH is en doet, is geen overbodige luxe. Het kan je helpen om gezond te blijven en het kan zelfs je leven gemakkelijker maken. Dat neemt niet weg dat het een complex onderwerp is, waar ik veel tijd en aandacht aan heb besteed tijdens het schrijven van mijn boek ‘ De Schoonheid van Water –goud van de toekomst’. Enerzijds om het zelf te snappen (allemachtig lastig..) en anderzijds omdat het veel aspecten van onze gezondheid aangaat. Het is ook hier weer de samenhang van alles waar het om draait! (een stokpaardje van mij..)

Optimale pH
Maar nu: pH! Letterlijk staat het voor: Potential of Hydrogen ofwel het vermogen van waterstof ionen. Meestal wordt het gebruikt als een ander woord voor ‘zuurgraad’. De pH schaal loopt van 1-14, waarin alles boven de 7 ‘basisch’ (of alkalisch) heet en alles onder de 7 noemt men ‘zuur’. In het midden rond de 7 is het pH neutraal.

De ideale zuurgraad van je speeksel is neutraal en van je bloed is het heel licht basisch. Zo hebben verschillende lichaamsdelen een eigen optimale pH en je lichaam zorgt ‘tegen iedere prijs’ dat de zuurgraad van je bloed constant blijft (tussen 7,3 en 7,4). Ook in de rest van je lichaam wordt het pH niveau continu gebalanceerd.

Verzuring
Wanneer de verzuring in je lichaam toeneemt is het ‘gedwongen’ om de overmaat aan zuren aan lichaamseigen mineralen te binden en zo te neutraliseren. Het lichaam ‘rooft’ als het ware de benodigde mineralen, bijvoorbeeld uit je botten. Vervolgens kunnen deze afvalstoffen als ‘slakken’ ofwel ‘zouten’ in het lichaam worden opgeslagen, wanneer zij niet adequaat worden afgevoerd.  Veroudering wordt dan ook vaak gezien als een voortgeschreden vorm van over-verzuring en de-mineralisatie. 

Dit is overigens een reden om nano zuiver water te drinken, omdat dit water het beste opnamevermogen heeft om afvalstoffen op te nemen en af te voeren. Niet voor niets is de slogan: Filter je water of wees zelf het filter."

Dit artikel is niet de juiste plek voor het onderwerp ‘verzuring en veroudering’ In dit artikel kan niet eens alles over pH worden samengevat, want het is een groot onderwerp. (Natuurlijk wel beschreven in mijn boek.)

Drinkwater filteren
Nu geef ik speciale aandacht aan de pH van drinkwater. Want steeds meer mensen gaan over tot het filteren van kraanwater. Hiervoor zijn zeker 3 belangrijke redenen aan te wijzen:

  1. De berichten over allerlei vervuilingen in het water
  2. Het belang van voldoende zuiver water drinken voor gezonde hydratatie.
  3. De hoge prijs van flessenwater, qua geld, in duurzaamheid en zelfs voor (met name hormonale) gezondheid.

Koolstof (0,1 micron)
Voor het zuiveren ofwel filteren van je drinkwater zijn allerlei filtersystemen te krijgen, vooral met koolstof filters. Filters hebben de reputatie het water schoner te maken. Feit is echter dat het ene (koolstof)filter het andere niet is; de kwaliteit loopt uiteen. Bovendien hebben zij vaak een beperkt bereik qua filtratie vermogen: wat halen zij er wel uit en wat niet..? Vaak niet veel meer dan calcium en chloor en vooral bedoeld om het zachter en neutraler te laten smaken.

Ik ga hier nog niet in op de nadelen van koolstof filters, of op de onderlinge verschillen. Dat moet echt wachten op een artikel speciaal over filters, want ook daar valt weer veel over te zeggen.

Omgekeerde Osmose (0,0001 micron)
De andere veelgebruikte optie voor het fysiek reinigen van water is een Omgekeerd Osmose filtersysteem. Zonder meer is dit een doeltreffende manier om het water vrij te maken van allerlei stoffen die zijn opgenomen door de watermoleculen. Want een osmose membraan laat geen deeltjes door, die groter zijn dan watermoleculen. Het resultaat is puur en ‘leeg’ water, met een lagere zuurgraad.

 


Infogram ultra filtratie door omgekeerde osmose (BestWater)

Mineralen

Dan komen we weer terug bij de pH van het water. Want calcium en magnesium zijn de vaste stoffen die het water basisch / alkalisch maken. Deze worden door de filters vaak grotendeels verwijderd. Het gevolg is dat het water ‘zuurder’ wordt. Dit lijkt ongewenst, want het is niet pH neutraal.  Toch zijn er ook medici die stellen dat lichtzuur water ideaal is. Juist door die afwezigheid van anorganische mineralen, die neigen achter te blijven in het (niet vitale) lichaam. De benodigde organische mineralen neem je veel effectiever op uit je voeding en het schone water faciliteert dat proces optimaal. 

Andere medici stellen dat basisch water ideaal is voor je gezondheid. Omdat het je lichaam kan helpen ontzuren en dat is vaak hard nodig. Ik heb deze visies beschreven in het artikel 'De waarheid over omgekeerde osmose?'


Context
Mijn conclusie is dat we nooit een specifieke eigenschap uit de context moeten halen. Dat geldt ook voor de eigenschappen van drinkwater. Die context slaat dan op wie het water drinkt, wanneer en waarom: is er een specifiek doel? Welke voorkeur heeft diegene?

Iemand kan baat hebben bij het (tijdelijk) drinken van basisch water. Ook kan het zijn dat iemand behoefte heeft aan gedemineraliseerd water, omdat het zo gemakkelijk drinkt en helpt ontslakken. En zo zijn er nog veel meer persoonlijke criteria die fase en omstandigheden gebonden zijn.

Je kunt water prima inzetten als kuur en het voor dat doel specifiek afstemmen (informeren, ioniseren, demineraliseren, verrijken,..) Wanneer je gezond bent is de keuze voor neutraal drinkwater voor de hand liggend! Vooral wanneer we het hebben over dagelijks drinkwater op lange termijn.

Structuur
Toch is hier niet alles mee gezegd. Want wat in ieder geval belangrijk is, is dat je voldoende (schoon) water drinkt dat gemakkelijk opneembaar is voor je lichaam. Hierbij komt een andere vorm van zuiverheid in beeld: schoon op energetisch niveau. Water dat aansluit bij levende cellen, helpt hydrateren en dat zo coherent mogelijk is gestructureerd.

Want 1 ding is inmiddels wel aangetoond en algemeen erkend: water bewaart informatie in de vorm van frequenties in de moleculaire structuur. En die structuur, maakt een levensgroot verschil in de beoordeling van waterkwaliteit. Ik probeer het hier met weinig woorden te zeggen, maar dat maakt het niet minder belangrijk.

Mooi voorbeeld van structurele opbouw van watermoleculen in een druppel, gefotografeerd tijdens bevriezing (Masaru Emoto)

Zuiver
De energetische zuiverheid en de moleculaire structuur krijgt nog weinig aandacht. We hebben al zorgen genoeg met de fysieke vervuilingen en andere gezondheid bedreigende ontwikkelingen, lijkt het wel. Bovendien is dit gegeven nog niet ‘mainstream’ erkend, dus lees je er weinig over in de media. Toch is het van belang als je overweegt je water te optimaliseren (en personaliseren).

Het is wonderlijk maar waar: fysiek zuiveren is niet voldoende, omdat de trillingsinformatie van de verwijderde stoffen achterblijft.

Om dit artikel mee af te ronden: een filter/systeem dat bedoeld is om je water echt te reinigen van ongewenste, opgeslagen vervuiling/informatie, gaat altijd verder dan alleen filteren. Een combinatie met watervitalisatie is ideaal.

Dit is dan tevens de plek om te melden dat water na filteren via ‘Omgekeerde Osmose’ niet zuur hoeft te zijn. Afhankelijk van de nabehandeling (mineraliseren en activeren), dus van de kwaliteit van het systeem of de aanvullende behandeling. 

 basisch kraanwater

 Neutraal Omgekeerd Osmose water (Natural Flow)

Reinigen
Daarbij durf ik te stellen dat als je moet kiezen voor of een filter of vitaliseren (bijvoorbeeld door een beperkt budget) dan is energetisch reinigen / vitaliseren de eerste keus.

Dit kan dan door met name: krachtig wervelen of door overschrijven met krachtige informatie frequenties. Hiervoor zijn er verschillende hulpmiddelen (de links verwijzen naar voorbeelden).

Vind je dit vaag? Dat is heel begrijpelijk wanneer het nieuw voor je is. Zelf heb ik er 7 jaar over gedaan, om dit met een gerust hart te beweren! Laat mij jou geruststellen met het volgende: ondanks al deze woorden en de onderliggende theorieën/technieken/methodes zijn de effecten en verschillen door jou zelf waarneembaar. Je ervaart het wanneer je het water proeft.

Proefondervindelijk..
Dus neem zelf de proef op de som en ga op zoek naar het water dat jou kan bekoren; waar jouw lijf blij van wordt. Drink en ervaar het met aandacht en kies vervolgens met je volle verstand en met instemming van je wijze lichaam.

NB: stel mij je vragen!

NB2: een persoonlijk waterconsult helpt je om je eigen keuze te bepalen.

 

door: Giovanne de Legé