Kettingreactie Infrarood en EZ water

Infraroodstraling: een vitaliserende kracht voor lichaamswater

De populariteit van Infrarood (sauna) baden op basis van infrarood licht en infrarood straling, neemt wereldwijd toe.

Dat is goed te begrijpen door de voordelen van de effecten van zowel warmtebaden als infrarood straling.

Hoewel onzichtbaar voor het blote oog, is infrarood straling een krachtige natuurlijke energiebron met een significante impact op onze gezondheid en het welzijn. In dit artikel verkennen we de fascinerende wereld van infraroodstraling, de invloed ervan op lichaamswater en hoe infrarood licht bijdraagt aan onze algehele gezondheid.

Geïnspireerd door het baanbrekende werk van Dr. Gerald Pollack, gaan we dieper in op de soorten infraroodstraling, hun specifieke toepassingen, en de manieren waarop ze onze levenskwaliteit bevorderen.


Gerald Pollack EZ water Fourth Fase


Wat is infraroodstraling?

Infraroodstraling is een vorm van lichtenergie die buiten ons zichtbare spectrum valt. Het maakt deel uit van het dagelijkse zonlicht en speelt een belangrijke rol in de gezondheid en structurering van lichaamswater. Dit type straling is onder te verdelen in drie types, namelijk Near Infrared (NIR), Medium Infrared (MIR) en Far Infrared (FIR). Elk deel van dit spectrum heeft unieke eigenschappen en toepassingen.

NIR-straling, het dichtst bij zichtbaar licht, wordt gebruikt in medische toepassingen en huidverzorging vanwege het vermogen om diep in weefsels te penetreren. FIR-straling, aan het andere uiteinde van het spectrum, is populair in verwarmingstoepassingen, zoals infrarood sauna en infrarood panelen. Dit vanwege het vermogen om warmte diep in het lichaam af te geven.


NIR-MIR-FIR

Afbeelding: Researchgate

Waarom heeft dit fenomeen direct invloed heeft op iets zo essentieels als ons lichaamswater? Dit is een onderzoeksgebied waarin professor Gerald Pollack de pionier is.

De relatie tussen infrarood en EZ water

Dr. Gerald Pollack, is een wetenschapper met een lange staat van dienst in het bestuderen van (spier-)cellen. Hij werd een expert in extra- en intracellulair lichaamswater, doordat hij uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de structurering van water in het lichaam. Vooral in relatie tot infraroodstraling, want hij ontdekte dat infraroodstraling een opmerkelijke invloed heeft op lichaamswater, ofwel het water binnenin en buiten de cellen.

Hij introduceerde het concept van 'Exclusion Zone' (EZ) water, waarbij watermoleculen zich anders organiseren onder invloed van infrarood. Dit EZ water dat een negatieve lading heeft, t.o.v. het omringende water dat een positieve lading heeft, speelt een zeer belangrijke rol in de biologische processen van het lichaam. Door deze scheiding van elektrische lading ontstaat behalve zuivering ook een 'batterij' functie.


diagram-ez-water

Dr. Gerald Pollack onderzoek naar EZ water heeft de manier waarop we denken over lichaamswater veranderd. Deze bijzondere staat van water, geïnduceerd door infraroodstraling, heeft een hogere viscositeit, een negatieve lading en een kristalachtige structuur. Dit gel-achtige type water komt veel voor in levende cellen van planten, dieren en het menselijk lichaam en dat is cruciaal voor de vitaliteit van cellen en weefsels. De relatie tussen infraroodstraling en EZ water legt de basis voor de diverse gezondheidsvoordelen die we verder onderzoeken. 

Kettingreactie Infrarood en EZ water
Afbeelding: Researchgate

Gezondheidsvoordelen van infrarood

Infraroodstraling biedt diverse gezondheidsvoordelen, variërend van verbeterde bloedcirculatie en pijnverlichting tot detoxificatie (ontgifting) en huidverzorging. Doordat infraroodstraling een dieptewerking heeft en bij onderhuidse weefsels kan komen helpt dit bijvoorbeeld bij spierontspanning en vermindering van chronische pijn. FIR-straling wordt vaak gebruikt in infrarood sauna's, wat bijdraagt aan een betere huidgezondheid en een algemeen gevoel van welzijn. De impact van infraroodstraling op het totale lichaamswater, met name op EZ water, draagt dan ook bij aan een betere hydratatie en celcommunicatie.

FIR activeert watermoleculen

bron: Dr. Sircus

De gezondheidsvoordelen van infrarood gaan verder dan alleen fysieke verbeteringen. We zetten op een rijtje hoe infraroodstraling ons immuunsysteem en algemene gezondheid beïnvloedt:

1. Invloed van infraroodstraling op het immuunsysteem

Infraroodstraling is niet alleen goed voor de directe gezondheidsvoordelen zoals spierontspanning en verbeterde huidconditie, maar heeft ook een positieve invloed op het immuunsysteem. De diepe warmte die door FIR-straling wordt gegenereerd, helpt bij het verhogen van de lichaamstemperatuur, wat op zijn beurt het immuunsysteem stimuleert. Deze 'kunstmatige koorts' helpt het lichaam bij het bestrijden van infecties en het verbeteren van de algehele immuunrespons.

2. Stressreductie en verbeterde ontspanning

Daarnaast speelt infraroodstraling een rol bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning, wat essentieel is voor een gezond immuunsysteem. Chronische stress is een bekende factor waardoor het immuunsysteem wordt onderdrukt. Door regelmatige infrarood sauna-sessies krijgt ons lichaam de kans om diepgaand te ontspannen, wat bijdraagt aan een beter functionerend immuunsysteem en algeheel welzijn.

3. Verbetering van slaapkwaliteit

Dit welzijn volgt ook uit een ander aspect van infraroodstraling: de impact op slaapkwaliteit. Een goede nachtrust is belangrijk voor het herstel en de regeneratie van het lichaam. Infraroodstraling helpt bij het verbeteren van de slaapkwaliteit door de ontspannende effecten op het lichaam, wat resulteert in een diepere en rustgevende slaap.

4. Optimalisatie van lichaamswater in en rond de cellen

Tot slot, de impact van infrarood op ons lichaamswater komt ook voort uit het gegeven dat het lichaam wordt voorzien van specifieke ordenende frequenties. Deze helpen bij het optimaliseren van de lichaamsfuncties, wat natuurlijk de algehele gezondheid ondersteund en mogelijk verbeterd.

De structurering van ons lichaamswater speelt een sleutelrol in onze gezondheid. Een juiste ordening (op basis van negatieve en positieve lading) van de watermoleculen in en rond de lichaamscellen is essentieel voor het functioneren van onze cellen en organen. Infraroodstraling helpt bij de aanmaak van de negatief geladen laag rond de celwanden, waardoor lichamelijk functioneren wordt bevorderd. Denk bijvoorbeeld aan het genereren van cellulaire energie en ontgifting.

Via Dr. Sircus

bron: Dr. Sircus

Nu we de infrarood voordelen hebben verkend, laten we ons richten op praktische toepassingen, zoals het kiezen van de juiste infrarood sauna: voor de combinatie van de voordelen van infrarood licht met de voordelen van de warmte van een sauna.

Waar op letten bij een infrarood sauna kopen?

Met een infrarood sauna geniet je van de gezonde voordelen van infraroodstraling. Bij een infrarood sauna kopen is het relevant om te letten op de golflengtes van de fotonen straling (NIR en/of FIR). Hoewel er vaak sprake is van overlap (zowel het NIR, MIR als FIR deel van het infrarood spectrum) en de voordelen overlappen elkaar ook. NIR sauna’s zijn vooral geschikt voor huidtherapie en sub-cellulaire regulatie terwijl een FIR sauna wordt benut voor voor spierontspanning en detoxificatie.

Let ook op de bouwkwaliteit, de grootte van de sauna, en de gebruikte materialen.

Controleer daarnaast of de infrarood sauna een gelijkmatige warmteverdeling biedt en zoek naar modellen met lage of neutrale EMF-niveaus voor veilig en gezond gebruikt. Het is dus belangrijk om een infrarood sauna te kiezen die past bij jouw persoonlijke gezondheidsdoelen. Let tot slot ook op de ruimte die je beschikbaar hebt om de sauna te plaatsen.

Tips voor het gebruik van infrarood sauna

Je weet nu waar je op moet letten bij een infrarood sauna kopen. Maar hoe haal je het meeste uit je sauna-ervaring? Begin met korte sessies en verhoog geleidelijk de tijd. Optimale resultaten worden gemeld bij 4-5 sessie per week van 25-35 minuten. Hydratatie is essentieel, dus zorg ervoor dat je genoeg drinkt voor en na het sauna baden. Luister naar je lichaam en pas de frequentie van de sessies aan op basis van hoe jij je voelt. Als je deze tips aanhoudt, haal je het beste uit je infrarood sauna-sessies!

Nieuw Water heeft op basis van de belangrijkste criteria een leverancier gevonden die voldoet aan de kwalitatieve eisen. Je vindt deze gebruiksvriendelijke en complete Infrarood sauna op deze pagina binnen onze Specials.


Extra bronnen:

In relatie tot oncologie: https://drsircus.com/light-heat/using-a-far-infrared-heating-pad-to-help-treat-cancer/

In relatie tot thermotherapie: https://drsircus.com/light-heat/biomat-thermotherapy-medicine-overview/

In relatie tot de verschillende vormen van infrarood licht: https://gembared.com/blogs/musings/how-deep-does-red-and-near-infrared-wavelengths-penetrate-into-the-body-marketing-vs-science

via PubMed:

Een onderzoek naar het effect van FIR op intensieve sporttraining

Onderzoeksresultaten m.b.t. reumatische arthritis, Spondylitis Ankylosans (ook wel de ziekte van Bechterew), pijn en stijfheid.

Reactie plaatsen