Water Drinken Op TV

Water Drinken Op TV

Heb je donderdag (2 mei 2019) het NPO3 programma ‘Broodje Gezond’ over Water drinken op TV gezien?

Ter lering en de vermaak.

En? heb je iets opgestoken? Mijn eerste reactie was: wat een cliché verhaal..

Is dit ter lering of alleen vermaak? Ik zie vooral stereotyperingen en het gebruikelijke polariseren.

Op zich werkt dat effectief om iets onder de aandacht te brengen, dat is een feit. Maar dat berichtgeving in de media daarop wordt toegespitst, puur om de aandacht te vangen, maakt het ook Zoo oppervlakkig en voorspelbaar..

Mijn 2e reactie was dat er een paar dingen gewoon niet correct zijn. Passend in het kader van pappen en nathouden: laten we vooral blijven denken dat het water schoon is.
En er volgden meer reacties en gedachten; reden waarom ik toch heb besloten hier mijn mening te ventileren. Het stoort mij dat deze informatie zo mooi wordt verpakt dat het klakkeloos wordt geslikt als De Waarheid. Want zo werkt het, wanneer ‘Het Op TV Is Geweest”.

Wat klopt er dan niet?

Er wordt beweerd dat er onderzoek is gedaan, maar er worden alleen een aantal mensen aan het woord gelaten die geacht worden iets van water te weten en te begrijpen. Te weten een sport diëtiste, enkele Gala gangers en Café gangers, een zogenaamde ‘Waterprofessor’ (die eigenlijk internist en neuroloog is) en een WaterExpert ( in principe een ecologisch georiënteerde Bodemwater expert). De Chaudfontaine meneer laat ik buiten beschouwing; hij heeft alleen maar laten zien dat diep gelegen grondwater een goudmijn is en dat is al erg genoeg.

De genoemde Waterexpert, heer Roelof, heeft verstand van water. Daar verwachtte ik iets van, maar hij kreeg alleen de kans om te zeggen dat hij niet van water in plastic houd (waarom doet er niet toe?) en hij mag zijn favoriete water proeven en vertellen dat dat ‘goed transparant’ is. En hoe oud het water is hier en daar. Bovendien mag Dhr. Roelof wel zeggen dat het beter is om diep te gaan voor grondwater, maar de vervuilingen die hij benoemt in het oppervlaktewater worden verder ‘en passent’ gepasseerd (dus genegeerd).

Het onderzoek van presentatoren Marlijn en Ersin pretendeert na te gaan ‘of de claims kloppen’. Hiervoor worden ‘Gezondheid Freaks’ en ‘Water Jehova’s’ ten tonele gevoerd. Tegenover de Bierliefhebbers en Mannen met een waterfobie; zij associëren water automatisch met Planten en Neukende Kikkers. Eigenlijk hadden zij de verontwaardigde vader die optrad tegen de school waar zijn zoontje naar toe ging ook kunnen uitnodigen. Volgens die man is water voor honden en behoeft zijn kind dat niet te drinken. Dat kwam natuurlijk in het nieuws.

Drank, Vocht en Water

Om de feiten die boven water komen duidelijk over te brengen werd door sport dietiste Titia de kleur van urine getoond met behulp van appelsap. Voor het geval je je niet kunt voorstellen hoe transparante en lichtgeel gekleurde urine eruit ziet. En water drinken voor de lijn heeft alleen zin omdat er geen calorien in zitten (..) Dat je dankzij water drinken heel veel andere drankjes en eetimpulsen kunt negeren wordt niet gezien of benoemd. Laat staan dat er onderscheid wordt gemaakt tussen Vocht en Water.

Voor opgezwollen hersencellen komen ontbijtgranen koekjes van pas op het bureau van de Waterprofessor. Voor onze beeldvorming (= begrip) van volgezogen cellen die onder druk komen te staan, in een dorstig hoofd vol Extasy. Volgens Dhr. Ewout zijn de afvalstoffen die kunnen en moeten worden afgevoerd niets anders dan afbraakproducten van onze normale stofwisseling. Die kunnen gewoon allemaal op 1 hoop, zodat er 2 grote hopen kunnen worden vergeleken. Allebei even groot. Voldoende water drinken heeft volgens hem zeker geen bewezen voordelen: “Heel veel meer dan dit weten we niet… en is er misschien ook wel niet..”.

Gelukkig geeft hij iets belangrijks aan: zij weten niet veel meer dan dat.. Aan ons om niet automatisch in de wetenschappelijke logica te vervallen “dat er dan niet veel is” en zo vervolgens nooit iets te weten komen.

Water is inderdaad een nog onbegrepen fenomeen in de wetenschap. Laat dat duidelijk zijn.

De onderzoekers hebben wel 2 dames aan het woord gelaten over dat Kangen water hun voorkeur heeft en waarom. Om vervolgens na te laten om na te gaan waar zij het over hadden. Dame 1 zegt dat de Kangen water niet alleen filtert maar “ook wat dingen toevoegt”. Dame 2 (hoofdredacteur..) zegt dat de pH naar beneden wordt gebracht en dat men zegt dat dat goed is (..). Om dit maar ter plekke recht te zetten: Kangen water wordt gemaakt door een waterionisator van het merk Enagic en die ioniseert het water. Dit wordt ingezet om water met Hogere (ipv lagere) pH waarde te drinken: het zogenaamde basische of alkalische drinkwater, met medische voordelen. Er is geen sprake van toevoegingen, maar van moleculaire veranderingen en het verkrijgen van vrije waterstof.

Klink ik negatief? 

Dat is eigenlijk niets over mij en polariseren ook niet. Maar misschien is het wel tijd dat ik wat meer van leer trek. Ik ben eigenlijk wel klaar met de algemeenheden, napraterij en ook met de overmatige aandacht voor Kwantiteit, ten koste van aandacht voor Kwaliteit. Een heus euvel met vergaande gevolgen. Op deze manier blijven mensen denken en geloven wat in de media wordt uitgestald. Als het om leven(skwaliteit) bepalende dingen, zoals ons water gaat, vind ik dat kwalijk. 

Vooral omdat dit soort edu-tainment niets bijdraagt aan aandacht en bewustzijn voor de werkelijke problemen en oplossingen op het gebied van (ecologische, duurzame) gezondheid en vitaliteit. Prima als je de kunst verstaat om issues smakelijk te brengen en aandacht weet te trekken, maar water is een te belangrijk levenselement om zo te banaliseren. 

Wil je jouw mening ook ventileren? Schrijf hieronder gerust een reactie.
Ik kan ter onderbouwing van mijn mening hier gaan herhalen wat ik in De Schoonheid van Water ~ goud van de toekomst heb beschreven, maar ik kies ervoor om te wachten op jouw vraag of opmerking. Dan kom ik graag bij je terug.

Heb je het programma nog niet gezien? Dit is de link naar de opname:

https://www.npo3.nl/broodje-gezond/02-05-2019/KN_1706179

Mooi ook deze bijdrage van Foodlog, lees vooral ook de reacties.

Over de schrijver
Water draagt het Leven. Hoe belangrijk is dat? Omdat water zo algemeen aanwezig is, wordt gemakkelijk over het hoofd gezien, wat de kwaliteit van water met onze levenskwaliteit doet. Waterkwaliteit bepaalt de functionele eigenschappen van ons water en dat zijn er veel. Ik houd van het leven en van de schoonheid van vitale, gezonde mensen en bedrijven. Jij ook?
Reactie plaatsen

Ontvang vrijblijvend de 7-delige email-serie

Gezond Water.