PFAS, PFOS, PFOA, PFNA, PFHxS en Glyfosaat

Naast de pagina over Chemours (voorheen Dupont), het internationale chemie concern, met een Nederlandse fabriek in Dordrecht, wordt dit een pagina over bio-accumulatieve probleemstoffen die dit bedrijf als gevolg van Gen-X technologie bij de productie van o.a. TEFAL (met vergunning) lozen in ons milieu. Vier perfluoralkyl-stoffen (PFAS), namelijk perfluoroctaansulfonzuur (PFOS), perfluoroctaanzuur (PFOA), perfluornonaanzuur (PFNA) en Perfluorhexaansulfonzuur (PFHxS) trekken veel aandacht.

Daarnaast is er de problematische stof Glyfosaat, dat nog altijd niet werd uitgebannen door onze overheden, in binnen en buitenland. 

Samen op een pagina, omdat zij onze wateren vervuilen en bovendien de bodem, eetbare gewassen en voedsel in het algemeen.

Het is nodig dat deze informatie verspreid wordt en voorin het bewustzijn komt en blijft bij het grote publiek, zodat we ooit (z.s.m.) eindelijk zorgen dat deze stroom van continue vervuiling stopt. Deze continue stroom moet bij de bron worden aangepakt omdat waterzuiveringsbedrijven niet in staat zijn deze probleemstoffen goed te verwijderen en omdat deze ook via de bodem en planten in ons lichaam belanden.

Dit artikel is in wording, hier alvast een artikel ter inspiratie, over de verspreiding van deze stoffen, ook op slinkse wijze onder het 'groengewassen' etiketten. Het kwalijke zit hem ook in het feit dat ook eetbare gewassen in groenteteelt besmet raken met deze stoffen. Zeer zorgwekkende stoffen heten zij ook, omdat zij zich ophopen: ook in het menselijk lichaam en met aantoonbare ziekten en aandoeningen tot gevolg!

En alvast deze tip: ook PFOA-vrije teflonpannen blijken giftig
.

De Keuringsdienst van Waarde heeft een item gemaakt waarbij zij een chemicus bezochten. Deze legde uit dat de plastic teflonlaag bij hogere temperaturen kan openbreken, waardoor er giftige dampen in de lucht en het eten terecht kunnen komen. Het advies is daarom alleen veilige pannen in huis te halen, van staal of met een keramische antiaanbaklaag. 

Let op: Teflon pannen (met anti-aanbak laag) worden als 'groen' in de markt gezet met het predicaat ‘PFOA-vrij’. PFOA valt onder de stoffen met de verzamelnaam PFAS. Nu blijkt dat er in de ‘groene’ pannen in plaats van PFOA een andere soort PFAS is gebruikt, die minstens zo schadelijk is. (*)

PFAS zijn schadelijk voor de mens (hormoonverstorend en kankerverwekkend) en ook voor onze ecologie (planten, dieren, ..). PFAS wordt ook wel een ‘forever chemical’ genoemd, omdat het zeer lang in het milieu blijft c.q. niet afbreekbaar is. Elke Europeaan schijnt deze gifstoffen al in het bloed te hebben, meldt de Keuringsdienst van Waarde. 

Recent (6 juni 2021) publiceerde ook het RIVM een rapport: de door de EFSA toegestane waarden (!?) in drinkwater en voedsel worden overschreden. In dit artikel van H2O netwerk lees je een samenvatting.

De politiek is zich hiervan bewust. Zij zeggen dat teflon te snel is toegestaan en werken nu aan een verbod.

Het zal echter nog jaren duren voordat het verbod van kracht wordt, dus het is nodig om zelf zo goed mogelijk zorg te dragen voor schoon water en schone voeding. Teflonpannen zijn zeker te vermijden, ook omdat er stukjes in het eten terecht kunnen komen. Veilige pannen zijn : keramische anti-aanbakpannen, RVS, staal en gietijzer. Volgens de kok in de uitzending kun je in stalen pannen een natuurlijke antiaanbaklaag creëeren: stop het wassen met zeep en gebruik alleen warm water!  (**)


(*) Ditzelfde verschijnsel zien we ook met het predikaat 'BPA vrij', zoals ik heb beschreven in mijn boek 'De Schoonheid van water ~ goud van de toekomst'.

(**) Dit is voer voor een mooi nieuw artikel over de reinigende kracht van Puur water! Gerelateerd aan het benutten van pH en waterionisatie, en aan Zilverwater hét alternatief voor AntiBiotica. En een nieuw product in het Nieuw Water Winkel assortiment: de CleanWater module voor het wassen van wasgoed en schoonmaken in huis Zonder Zeep! Dat betekent dus pure winst door een besparing op kosten + op het lozen van chemicalien in het rioolwater!! (wordt vervolgd :)

voor zuiver en vitaal water,

Giovanna


Gerelateerde artikelen : 

Chemours Dupont
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down