Toen ik een paar jaar geleden ontdekte dat elke sneeuwvlok uniek is (!?) besefte ik dat dit net zo wonderlijk is, als het feit dat wij allemaal mens zijn en toch iedereen steeds weer uniek is. Hoe kan dat?!
Ook een grote hoeveelheid sneeuw is trouwens wonderlijk; een witte massa luchtig water kan een zachte muur vormen, waar je niet doorheen kunt lopen of zwemmen.
vast water
Sneeuw is niet zomaar een witte vorm van water, net zo min als ‘ijs’ dat is. De vaste vorm wordt geometrisch opgebouwd en dit proces gehoorzaamt aan natuurwetten. De kristallisatie wetmatigheden heb ik beschreven in mijn boek 'De Schoonheid van Water -goud van de toekomst', in het onderdeel Water Structuur. Met een uitnodiging om de bestaande afbeeldingen van sneeuwvlokken en ijsbloemen eens op te zoeken; je kijkt je ogen uit.
Het schijnt vooral door de wisselende omstandigheden in de atmosfeer te komen, dat er allerlei unieke en indrukwekkende vormen ontstaan. De Rus Alexei Kljatov maakte hier bijzondere macro foto’s van met een omgekeerde lens.1
kristalvlokken
Wist jij al dat iedere sneeuwvlok uniek is? Geen vlok is dus hetzelfde, terwijl ze toch hun zeshoekige symmetrie bewaren… Fascinerend. Het uitgangspunt is dat iedere sneeuwkristal een vlak, zeskantig prisma als kern vormt. Een heel bijzonder natuurverschijnsel, dat helaas moeilijk te zien is met het blote oog. De vraag is en blijft: hoe kan dat?
Door de reis van condens door de luchtlaag met het wonder van het geheugen van water te verbinden, komen we al een heel eind. Uitgaand van de genoemde kern, komt het water onderweg allerlei frequenties tegen: van stralingen, temperatuur en vervuilingen die in de dampkring verkeren. Deze reageren op of met de al gevormde kern en door de lage temperatuur bevriest ‘het geïnformeerde water’ tot een unieke sneeuwvlok..
De arts en onderzoeker Masaru Emoto werd ook geïnspireerd door dit gegeven. Dit bracht hem op een nieuw idee: 'als sneeuwvlokken zo van elkaar verschillen, dan geldt dat misschien ook voor ijskristallen van verschillende soorten water.' Zou het verschil in de behandeling van een water, of de ‘informatie in het water’, terug te vinden zijn in ijskristallen?
Zijn vernieuwende vragen werden de aanleiding voor zijn inmiddels beroemde werk waarin hij zou aantonen dat ook andere bronnen van informatie (zoals muziek, gedachten en intenties) de vorm en de structuur van bevriezende watermoleculen beïnvloeden.
ijsbloemen
Een voorloper van Masaru Emoto, de beroemde onderzoeker die waterkristallen zichtbaar maakte, is Doi Toshitsura. Van zijn hand verschenen tekeningen van prachtige sneeuwkristallen in het boek ‘Sekka Zusetsu’, in 1832 in Japan. Het is te bewonderen in het Nationale Museum voor Natuur en Wetenschap in Tokyo. Enkele jaren geleden is er ook een Kindle versie gepubliceerd die verkrijgbaar is via Amazon.
“Het ijskristal beïnvloedt zijn eigen groeipatroon en wordt van buitenaf beïnvloedt.”
miracles of beauty
Een andere kunstenaar die deze ‘tiny miracles of beauty’ zoals hij ze noemde, zichtbaar maakte was Wilson Alwyn Bentley. Hij pakte zijn fascinatie al op jonge leeftijd op. In 1885 maakte hij zijn eerste foto van een ijskristal, door een camera aan zijn microscoop te koppelen. Een hele kunst, omdat zij maar heel kort bestaan, voordat zij verdampen. Hij fotografeerde duizenden sneeuwvlokken met spectaculair resultaat; zij zijn allemaal verschillend.
Uiteraard landen de meeste vlokken niet in de beginvorm, dus we krijgen de verfijnde structuur zelden te zien. Zij vormen zich ook natuurlijk ook niet allemaal even perfect symmetrisch: van alle foto’s geldt dat de mooiste kristallen en sneeuwvlokken worden uitverkoren en vertoond. Hoewel Emoto juist de verschillen in schoonheid heeft benut om zijn theorie te onderbouwen: informatie (informerende energie) en ordening gaan samen! Het woord in-formatie zegt het eigenlijk ook, het is formerend = in vorm brengend.
Deze magische video opname van het bevriezen van een zeepbel wil je ook echt even zien:
weersverschijnselen
Ben je weer terug? Fijn, gaan we nog even kijken naar meer winterse weersverschijnselen. Hedendaagse onderzoekers zijn er in geslaagd een hoge snelheid camera te ontwikkelen die de vorming van de vlokken volgt en analyseert. Deze PWI (Present Weather Image) camera gebruikt een infrarood bewegingssensor en wordt benut om weersvoorspellingen te kunnen doen. Want de vorming van de sneeuwvlokken blijkt veel te zeggen over hoe het zich aan de grond zal gedragen.3 Fascinerend ook hier, de relatie met mensen.. Volg hun ontwikkeling op de voet en je krijgt een goed idee van hoe zij zich gedragen in gegeven omstandigheden en zelfs die omstandigheden kunnen gaan beïnvloeden.. (?)
“Water neemt ontelbare vormen en gedaanten aan.. zoals het jouwe. Jij bestaat zelf immers voor het grootste gedeelte uit water.”
gletsjers
Nog een wereldwonder in de vorm van ‘water gedaanten’: de ijsreuzen van kilometers lang en breed. Er zijn mensen die ze beklimmen en er zijn mensen die hiervan het -gesmolten- water drinken en er zijn mensen die dit water verhandelen. Aan gletsjer water worden bijzondere eigenschappen toegeschreven, als het gevolg van de alkalische en ‘micro geclusterde’ kwaliteit, wat rijk is aan anti-oxidanten.
Deze kwaliteit staat niet los van het bijzondere karakter deze oeroude waterdepots. Gletsjers ontstaan uit sneeuwvlokken en worden op land geboren. In vele duizenden jaren tijd en onder stijgende druk, veranderen zij in ijsbergen, die zich honderden meters per jaar kunnen verplaatsen. Het zijn eigenlijk ‘ijsstromen’, die veranderen in ijsbergen wanneer zij in het water vallen. Daar kunnen zij weer veranderen in smeltwater. Een traag verlopend en toch voortdurend transformatieproces. Net als overal in de natuur eigenlijk, wij zien alleen niet alles. Sterker nog, wij zien meestal niet eens wat zich in onszelf vormt, langzaam maar zeker..
Dit alles doet mij dus steeds aan mensen denken.. ook wij zijn van binnen water moleculen en waterstromen en wij transformeren continu. Vandaar ook mijn interesse voor welke factoren hier leidend in zijn. Zoals soorten en vormen van energie en informatie; invloeden van buitenaf. Bovendien en niet in de laatste plaats: wat zit er in onze kern.. waar is die van gemaakt.. en welke invloed heeft die op de manier waarop wij uiteindelijk ‘uitkristalliseren’?
1 Alexei Kljatov http://chaoticmind75.blogspot.ru/2013/08/my-technique-for-snowflakes-shooting.html
2 Snow Chrystals http://www.its.caltech.edu/~atomic/snowcrystals/ Types of snowflakes http://www.its.caltech.edu/~atomic/snowcrystals/class/snowtypes4.jpg