Je drinkwater filteren? Waarom en hoe?

Je drinkwater filteren? Waarom en hoe?

Heb jij je al afgevraagd of je gefilterd water wilt drinken? Of hoe je jouw drinkwater zo kan krijgen dat je het graag en zorgeloos drinkt? Dan is dit een artikel voor jou.

Uit mijn onderzoek blijkt dat water filteren de pH waarde van water beïnvloedt. In principe door de aanwezigheid van basische mineralen. De pH waarde is van belang voor drinkwater, al is de beste pH waarde voor drinkwater nog altijd aan discussie onderhevig. Daarom geef ik je eerst een korte uitleg over het hoe en waarom van drinkwater pH.

pH waarde
Als het gaat om gezond drinkwater, dan gaat het meestal over filteren en over de zuurgraad die het water heeft. Waterleidingbedrijven regelen dit voor ons kraanwater: het is fysiek gereinigd, gedesinfecteerd en de pH waarde is licht basisch gemaakt. Dat laatste is ook om te zorgen dat waterleidingen niet worden aangetast door zuren en tegelijk wordt daarmee voorkomen dat die opgeloste stoffen meekomen in het kraan-/drinkwater.

Lichamelijke balans
Wat is pH en waarom zou je dat willen weten? Daar kan ik een eenvoudig antwoord op geven: als het gaat om de pH waarden van je lichaam, dan hebben we het over de basis van je gezondheid en zelfs over je vermogen te (over)leven.

Hieraan gekoppeld zijn de pH waarden van wat je eet en drinkt, omdat dit van directe invloed is op je lichamelijke pH balans. In zoverre: je lichaam is ongelofelijk intelligent in het bewaken van dit evenwicht en herstellen van een verstoorde balans. Gelukkig maar, want de ‘verWesterde’ mens heeft steeds meer verzurende voeding- en leefstijl gewoonten ontwikkeld.

infogram pH van dranken

infogram pH van vloeistoffen

Levensstijl
Die pH balans wordt nauwkeurig op peil gehouden door een complexe serie chemische reacties in je stofwisseling. Tot zover het goede nieuws, want dit alles werkt vanzelf, tot op zekere hoogte. Je lichamelijke vermogen hiertoe neemt gestaag af naarmate je ouder wordt. Hoe snel, is wel afhankelijk van je levensstijl, waaronder natuurlijk je eet-en drinkgewoonten.

Samenhang
Weten wat pH is en doet, is geen overbodige luxe. Het kan je helpen om gezond te blijven en het kan zelfs je leven gemakkelijker maken. Dat neemt niet weg dat het een complex onderwerp is, waar ik veel tijd en aandacht aan heb besteed tijdens het schrijven van mijn boek ‘De Schoonheid van Water –goud van de toekomst’. Enerzijds om het zelf te snappen (allemachtig lastig..) en anderzijds omdat het veel aspecten van onze gezondheid aangaat. Het is ook hier weer de samenhang van alles waar het om draait! (een stokpaardje van mij.. :+)

Optimale pH
Maar nu: pH! Letterlijk staat het voor: Potential of Hydrogen ofwel het vermogen van waterstof ionen. Meestal wordt het gebruikt als een ander woord voor ‘zuurgraad’. De pH schaal loopt van 1-14, waarin alles boven de 7 ‘basisch’ (of alkalisch) heet en alles onder de 7 noemt men ‘zuur’. In het midden rond de 7 is het pH neutraal.

De ideale zuurgraad van je speeksel is neutraal en van je bloed is het heel licht basisch. Zo hebben verschillende lichaamsdelen een eigen optimale pH en je lichaam zorgt ‘tegen iedere prijs’ dat de zuurgraad van je bloed constant blijft (tussen 7,3 en 7,4). Ook in de rest van je lichaam wordt het pH niveau continu gebalanceerd.

Verzuring
Wanneer de verzuring in je lichaam toeneemt is het ‘gedwongen’ om de overmaat aan zuren aan lichaamseigen mineralen te binden en zo te neutraliseren. Het lichaam ‘rooft’ als het ware de benodigde mineralen, bijvoorbeeld uit je botten. Vervolgens kunnen deze afvalstoffen als ‘slakken’ ofwel ‘zouten’ in het lichaam worden opgeslagen, wanneer zij niet adequaat worden afgevoerd.  Veroudering wordt dan ook vaak gezien als een voortgeschreden vorm van over-verzuring en de-mineralisatie.

Ook voor het onderwerp ‘verzuring en veroudering’ is dit artikel niet de juiste plek! In dit artikel kan ik niet eens alles over pH samenvatten, want het is een groot onderwerp. Dit heb ik natuurlijk wel beschreven in mijn boek.. :+)

Drinkwater filteren
Nu geef ik speciale aandacht aan de pH van drinkwater. Want steeds meer mensen gaan over tot het filteren van kraanwater. Hiervoor zijn zeker 3 belangrijke redenen aan te wijzen:

  1. De berichten over allerlei vervuilingen in het water
  2. Het belang van voldoende zuiver water drinken voor gezonde hydratatie.
  3. De hoge prijs van flessenwater, qua geld, in duurzaamheid en zelfs voor (met name hormonale) gezondheid.

Koolstof
Voor het zuiveren ofwel filteren van je drinkwater zijn allerlei filters te krijgen, vooral koolstof filters. Filters hebben de reputatie het water schoner te maken. Feit is echter dat het ene koolstoffilter het andere niet is; de kwaliteit loopt uiteen. Bovendien hebben zij vaak een beperkt bereik qua specifiek filtervermogen: wat halen zij er wel uit en wat niet..? Vaak niet veel meer dan calcium en chloor en vooral bedoeld om het zachter en neutraler te laten smaken.

Ik ga hier nog niet in op de nadelen van koolstof filters, of op de onderlinge verschillen. Dat moet echt wachten op een artikel speciaal over filters, want ook daar valt weer veel over te zeggen.

Omgekeerde Osmose
De andere veelgebruikte optie voor het fysiek reinigen van water is een Omgekeerd Osmose filtersysteem. Zonder meer is dit een doeltreffende manier om het water vrij te maken van allerlei stoffen die zijn opgenomen door de watermoleculen. Want een osmose membraan laat alleen deeltjes door, die kleiner zijn dan watermoleculen. En dat zijn er niet veel. Het resultaat is puur en ‘leeg’ water, bijna zonder vaste stoffen.

  
BestWater infogram ultra filtratie door omgekeerde osmose

Mineralen

Dan komen we weer terug bij de pH van het water. Want calcium en magnesium zijn de vaste stoffen die het water basisch / alkalisch maken. Deze worden door de filters vaak grotendeels verwijderd. Het gevolg is dat het water ‘zuurder’ wordt. Dit lijkt ongewenst, want het is niet pH neutraal.  Toch zijn er ook medici die stellen dat lichtzuur water ideaal is. Juist door die afwezigheid van anorganische mineralen, die neigen achter te blijven in het (niet vitale) lichaam. De benodigde organische mineralen neem je effectiever op uit je voeding en het schone water faciliteert dat proces optimaal.

Andere medici stellen dat basisch water ideaal is voor je gezondheid. Omdat het je lichaam kane helpen ontzuren en dat is vaak hard nodig.

Context
Mijn conclusie is dat we nooit een specifieke eigenschap uit de context moeten halen.
Dat geldt ook voor de eigenschappen van drinkwater. Die context slaat dan op wie het water drinkt, wanneer en waarom: is er een specifiek doel? Welke voorkeur heeft diegene?

Iemand kan baat hebben bij het (tijdelijk) drinken van basisch water. Ook kan het zijn dat iemand behoefte heeft aan gedemineraliseerd water, omdat het zo gemakkelijk drinkt en helpt ontslakken. En zo zijn er nog veel meer persoonlijke criteria die fase en omstandigheden gebonden zijn.

Je kunt water prima inzetten als kuur en het voor dat doel specifiek afstemmen (informeren, ioniseren, demineraliseren, verrijken,..) Wanneer je gezond bent is de keuze voor neutraal drinkwater voor de hand liggend! Vooral wanneer we het hebben over dagelijks drinkwater op lange termijn.

Structuur
Toch is hier niet alles mee gezegd. Want wat in ieder geval belangrijk is, is dat je voldoende (schoon) water drinkt dat gemakkelijk opneembaar is voor je lichaam. Hierbij komt een andere vorm van zuiverheid in beeld: schoon op energetisch niveau.

Want 1 ding is inmiddels wel aangetoond en algemeen erkend: water bewaart informatie in de vorm van frequenties in de moleculaire structuur. En die structuur, maakt een levensgroot verschil in de beoordeling van waterkwaliteit. Ik probeer het hier met weinig woorden te zeggen, maar dat maakt het niet minder belangrijk.

Kristallijne structuur in water

Mooi voorbeeld van structurele opbouw van watermoleculen in een druppel, gefotografeerd tijdens bevriezing (Masaru Emoto)

Zuiver
De energetische zuiverheid en de moleculaire structuur krijgt nog weinig aandacht. We hebben al zorgen genoeg met de fysieke vervuilingen en andere gezondheid bedreigende ontwikkelingen, lijkt het wel. Bovendien is dit gegeven nog niet ‘mainstream’ erkend, dus lees je er weinig over in de media. Toch is het van belang als je overweegt je water te optimaliseren (en personaliseren).

Het is wonderlijk maar waar: fysiek zuiveren is niet voldoende,
omdat de trillingsinformatie achterblijft.

Vandaar dat er watervitalisatoren op de markt zijn!

Om dit artikel mee af te ronden: een filter/systeem dat bedoeld is om je water echt te reinigen van ongewenste, opgeslagen vervuiling/informatie, gaat altijd verder dan alleen filteren. Een combinatie is ideaal.

Zoals bijvoorbeeld het bedrijf EWO aanbiedt: een combinatie van filter + werveling+ magnetisme + informatie
en BestWater: ultra filtratie + remineralisatie + 14 traps vitalisatie.

Dit is dan tevens de plek om te melden dat water na filteren via ‘Omgekeerde Osmose’ niet zuur hoeft te zijn. Afhankelijk van de nabehandeling (mineraliseren en activeren), dus van de kwaliteit van het systeem of de aanvullende behandeling.

 basisch kraanwater

 neutraal Omgekeerd Osmose water (BestWater)

Reinigen
Daarbij durf ik te stellen dat als je moet kiezen voor of een filter of vitaliseren (bijvoorbeeld door een beperkt budget) dan is energetisch reinigen / vitaliseren de eerste keus.

Dit kan dan door met name: krachtig wervelen of door overschrijven met krachtige informatie frequenties. Hiervoor zijn er verschillende hulpmiddelen (de links verwijzen naar voorbeelden).

Vind je dit vaag? Dat is heel begrijpelijk wanneer het nieuw voor je is. Zelf heb ik er 7 jaar over gedaan, om dit met een gerust hart te beweren! Laat mij jou geruststellen met het volgende: ondanks al deze woorden en de onderliggende theorieën en technieken en methodes zijn de effecten en verschillen waarneembaar: je ervaart het wanneer je het water proeft.

Proefondervindelijk..
Dus neem zelf de proef op de som en ga op zoek naar het water dat jou kan bekoren. Drink en ervaar het met aandacht en kies vervolgens met je volle verstand en met instemming van je wijze lichaam.

NB: stel mij je vragen!

NB2: een persoonlijk waterconsult helpt je om je eigen keuze te bepalen.

 

door: Giovanna Gomersbach

Over de schrijver
Water draagt het Leven. Hoe belangrijk is dat? Omdat water zo algemeen aanwezig is, wordt gemakkelijk over het hoofd gezien, wat de kwaliteit van water met onze levenskwaliteit doet. Waterkwaliteit bepaalt de functionele eigenschappen van ons water en dat zijn er veel. Ik houd van het leven en van de schoonheid van vitale, gezonde mensen en bedrijven. Jij ook?
Evert
Door

Evert

op 16 Dec 2018

Het gaat mij om mijn aquariums daar wil ik de p/h waardes van weten.Niet om mijn lichaam.

Giovanna Gomersbach
Door

Giovanna Gomersbach

op 07 May 2019

Ha Evert, wel bijzonder dat de pH in je eigen lijf je niet boeit :+) En ik hoop dat je de info vind die je zoekt!

Carine
Door

Carine

op 28 May 2020

Hoi hoi, De ph waarden van ons drinkwater is 9. Niet gezond dus. Hoe kan ik het beste het drinkwater neutraal maken?

Giovanna Gomersbach
Door

Giovanna Gomersbach

op 17 Jun 2020

Ha Carine, excuus voor mijn late reactie! Komt er bij jullie pH 9 uit de kraan? Dat is niet standaard.. Als je de zuurgraad wilt verlagen kun je druppels citroensap toevoegen. Of ongefilterde appelzijn. Beide goed voor je gezondheid :)

Hannie
Door

Hannie

op 26 Oct 2020

Hi Giovanna, hoe zit het dan eigenlijk met het koken van water? Toen ik woonde en werkte in Kenia, werd mij geadviseerd om het water dat uit de kraan kwam eerst te koken, zo'n vijf minuten. Daarna zou ik het gewoon kunnen drinken. En ik heb inderdaad geen last gehad van infecties of diarree etc. Ik ben benieuwd of dit dan dus feitelijk een goede manier is om water te zuiveren. Alvast bedankt voor je reactie en tijd,

Giovanna Gomersbach
Door

Giovanna Gomersbach

op 27 Nov 2020

Hallo Hannie, ik zie helaas nu pas jouw vraag.. Koken van water is effectief tegen (pathogene) bacteriën. Dus ja, dit is ook een vorm van zuiveren, maar er zijn veel meer 'dingen' opgelost in water en het is ook energetisch belast, met frequenties.

Reactie plaatsen

Ontvang vrijblijvend de 7-delige email-serie

Gezond Water.