Wonderlijke Watervorming

Wonderlijke Watervorming

Wat een verrassing, deze eerste sneeuwdag deze winter. Zoveel sneeuw ineens en dan wetend dat sneeuwvlokken zo bijzonder zijn.. Wanneer ik aan sneeuw denk, komt mijn verbazing over de unieke structuur van de vlokken direct op. Ook omdat ik ze met mensen ben gaan vergelijken..

Toen ik een paar jaar geleden ontdekte dat elke sneeuwvlok uniek is (!?) besefte ik dat dit net zo wonderlijk is als het feit dat wij allemaal mens zijn en toch is iedereen steeds weer uniek. Hoe kan dat?!

En toen ik net buiten liep bedacht ik mij dat wij gelukkig niet bang hoeven te zijn voor zoveel sneeuw, dat je echt niet meer naar buiten kan. Op plaatsen waar dat wel gebeurt, zijn mensen dan eigenlijk ingesloten door een massa luchtig water. Een zachte muur van wit water, waar je niet doorheen kunt lopen of zwemmen.

Water neemt ontelbare vormen en gedaanten aan.. zoals de jouwe.”

vast water

Sneeuw is niet zomaar een witte vorm van water, net zo min als ‘ijs’ dat is. De vaste vorm wordt geometrisch opgebouwd en dit proces gehoorzaamt aan wonderlijke wetten. De kristallisatie wetmatigheden heb ik beschreven in mijn boek De Schoonheid van Wateer -goud van de toekomst, in het onderdeel Water Structuur. Met een aanbeveling om de bestaande afbeeldingen van sneeuwvlokken en ijsbloemen eens op te zoeken; je kijkt je ogen uit. Het schijnt vooral door de wisselende omstandigheden in de atmosfeer te komen dat er allerlei unieke en indrukwekkende vormen ontstaan. De Rus Alexei Kljatov maakte hier bijzondere macro foto’s van met een omgekeerde lens.⁠1

kristalvlokken

Wist jij al dat iedere sneeuwvlok uniek is? Geen vlok hetzelfde, terwijl ze toch hun zeshoekige symmetrie bewaren… Fascinerend. Het uitgangspunt is dat iedere sneeuwkristal een vlak, zeskantig prisma als kern vormt. Dit is toch wel een heel bijzonder natuurverschijnsel, wat helaas moeilijk te zien is met het blote oog. De vraag is natuurlijk, hoe kan dat?

Door het wonder van het geheugen van water te verbinden met de reis van condens door de luchtlaag, komen we al een heel eind. Uitgaand van die kern, komt het water onderweg allerlei frequenties tegen, van stralingen, temperatuur en vervuilingen, die in de dampkring verkeren. Deze reageren met de al gevormde kern en door de lage temperatuur bevriest ‘het geïnformeerde water’ tot een sneeuwvlok.

Wilson Bentley overzicht sneeuwkristallen

De arts en onderzoeker Masaru Emoto werd ook geïnspireerd door het feit dat was aangetoond dat geen 2 sneeuwvlokken hetzelfde zijn. Dit bracht Emoto op een nieuw idee: als sneeuwvlokken zo verschilden, dan gold dat misschien ook voor ijskristallen van verschillende soorten water. Zou het verschil in de behandeling van een water, of de ‘informatie in het water’, terug te vinden zijn in ijskristallen? Zijn vernieuwende vragen werden de aanleiding voor zijn inmiddels beroemde werk waarin hij zou aantonen dat andere informatie ook de vorm en de structuur van de kristallen verandert.

ijsbloemen

Een voorloper van Masaru Emoto, de beroemde onderzoeker die waterkristallen zichtbaar maakte, is Doi Toshitsura. Van zijn hand verschenen tekeningen van prachtige sneeuwkristallen in het boek ‘Sekka Zusetsu’, in 1832 in Japan. Het is te bewonderen in het Nationale Museum voor Natuur en Wetenschap in Tokyo. Enkele jaren geleden is er ook een Kindle versie gepubliceerd die verkrijgbaar is via Amazon.

 

“Het ijskristal beïnvloedt zijn eigen groeipatroon en wordt van buitenaf beïnvloedt.”

miracles of beauty

Een andere kunstenaar die deze ‘tiny miracles of beauty’ zoals hij ze noemde, zichtbaar maakte was Wilson Alwyn Bentley. Hij pakte zijn fascinatie al op jonge leeftijd op. In 1885 maakte hij zijn eerste foto van een ijskristal, door een camera aan zijn microscoop te koppelen. Een hele kunst, omdat zij maar heel kort bestaan, voordat zij verdampen. Hij fotografeerde duizenden sneeuwvlokken met spectaculair resultaat; zij zijn allemaal verschillend.

Uiteraard landen de meeste vlokken niet in de beginvorm, dus we krijgen de verfijnde structuur zelden te zien. Zij vormen zich ook natuurlijk ook niet allemaal even perfect symmetrisch: van alle foto’s geldt dat de mooiste kristallen sneeuwvlokken worden uitverkoren en vertoond. Hoewel Emoto juist de verschillen in schoonheid heeft benut om zijn theorie te onderbouwen: informatie (informerende energie) en ordening gaan samen! Het woord in-formatie zegt het eigenlijk ook, het is formerend = in vorm brengend.

Deze magische video opname van het bevriezen van een zeepbel wil ik je ook echt even laten zien:

weersverschijnselen

Ben je weer terug? Fijn, gaan we nog even kijken naar meer winterse weersverschijnselen. Hedendaagse onderzoekers zijn er in geslaagd een hoge snelheid camera te ontwikkelen die de vorming van de vlokken volgt en analyseert. Deze PWI (Present Weather Image) camera gebruikt een infrarood bewegingssensor en wordt benut om weersvoorspellingen te kunnen doen. Want de vorming van de sneeuwvlokken blijkt veel te zeggen over hoe het zich aan de grond zal gedragen.3  Fascinerend ook hier, de relatie met mensen.. Volg hun ontwikkeling op de voet en je krijgt een goed idee van hoe zij zich gedragen in gegeven omstandigheden en zelfs die omstandigheden kunnen gaan beïnvloeden..? 

Water gedaanten gefotografeerd door Gerrit Houtschild

gletsjers

Nog een wereldwonder in de vorm van ‘water gedaanten’: de ijsreuzen. Er zijn mensen die ze beklimmen en er zijn mensen die hiervan het -gesmolten- water drinken en er zijn mensen die dit water verhandelen. Aan gletsjer water worden bijzondere eigenschappen toegeschreven. Die zijn het gevolg van de alkalische en ‘micro geclusterde’ kwaliteit, wat rijk is aan anti-oxidanten.

Deze kwaliteit staat niet los van het bijzondere karakter deze oeroude waterdepots. Gletsjers ontstaan uit sneeuwvlokken en worden op land geboren. In vele duizenden jaren tijd en onder stijgende druk, veranderen zij in ijsbergen, die zich honderden meters per jaar kunnen verplaatsen. Het zijn eigenlijk ‘ijsstromen’, die veranderen in ijsbergen wanneer zij in het water vallen. Daar kunnen zij weer veranderen in smeltwater. Een traag verlopend en toch voortdurend transformatieproces. Net als overal in de natuur eigenlijk, wij zien alleen niet alles. Sterker nog, wij zien niet eens wat zich in onszelf vormt, langzaam maar zeker..

Dit alles doet mij dus steeds aan mensen denken.. ook wij zijn van binnen water moleculen en waterstromen en wij transformeren continu. Vandaar ook mijn interesse voor welke factoren hier leidend in zijn. Zoals soorten energie en informatie; invloeden van buitenaf. En eigenlijk niet in de laatste plaats: wat zit er in onze kern.. waar is die van gemaakt.. en welke invloed heeft die op de manier waarop wij uiteindelijk ‘uitkristalliseren’?

1 Alexei Kljatov http://chaoticmind75.blogspot.ru/2013/08/my-technique-for-snowflakes-shooting.html

2 Snow Chrystals http://www.its.caltech.edu/~atomic/snowcrystals/  Types of snowflakes http://www.its.caltech.edu/~atomic/snowcrystals/class/snowtypes4.jpg

PWI (Present Weather Image) camera 3

Over de schrijver
Water is Leven. Hoe belangrijk is dat? Omdat water zo algemeen aanwezig is, wordt gemakkelijk over het hoofd gezien, wat de kwaliteit van water met onze levenskwaliteit doet. Waterkwaliteit bepaalt de functionele eigenschappen van ons water en dat zijn er veel. Ik houd van het leven en van de schoonheid van vitale, gezonde mensen en bedrijven. Jij ook?
Reactie plaatsen

Ontvang vrijblijvend de 7-delige email-serie

Gezond Water.