Genezing is in principe niet mijn terrein, ik ben veel meer van de preventie. Zowel principieel als qua kennis en bevoegdheid. Toch heb ik tijdens het onderzoek voor mijn scriptie Vitaal Bewustzijn en tijdens mijn wateronderzoek het één en ander opgestoken van de artsen die wél gespecialiseerd zijn in heling en genezing. Vooral wanneer zij natuurlijke voeding (zoals water) wisten in te zetten, kregen zij natuurlijk mijn volle aandacht.
In De Schoonheid van Water -goud van de toekomst is het eerste gedeelte gewijd aan Water in Welzijn. Daarin heb ik het werk van specialisten zoals Jane Scrivner, Roy Martina en Fereydoon Batmanghelidj (bekend van: 'U bent niet ziek, u heeft Dorst') opgenomen en ook de geschiedenis van Hydrotherapie beschreven.
Daar lees je hier een bewerking van, met een paar praktische weetjes voor Thuis!
Kuuroord
Hydrotherapie als kuuroord methode vraagt om een bijna drie weken durende ‘onderdompeling’. Denk hierbij aan een keuze uit Kneipp baden, sauna en stoombaden, bubbelbaden, hete baden en sfeer baden, naast koude (straal-, stort-)douches, colonhydrotherapie (dikke darm spoeling), Watsu (een ontspanningsmethodiek in lichaamswarm water), wandelen aan zee en/of zwemmen met dolfijnen.
Geen straf dus, deze therapie. Je hoeft ook niet alles uit te voeren, je kunt starten met drie vormen die nieuw voor je zijn. Dit doen de meeste mensen wel onder begeleiding. Een combinatie met massages en rituelen is natuurlijk ideaal. Je kunt dit ook prima ter ontspanning en vermaak doen, het reinigende effect werkt ondertussen diep door en ontgiftend.
Waarom zo effectief?
Er zijn meerdere redenen waarom werken met water zo effectief is. Water is een essentieel onderdeel van de menselijke gezondheid – we zouden er eenvoudigweg niet zonder kunnen. Water transporteert voedingsstoffen door het lichaam, spoelt gifstoffen uit, smeert gewrichten en voedt elke cel met energie. Water is ook de alomtegenwoordige vloeibare factor in alle lichaamsvloeistoffen.
Vanwege zijn unieke fysieke eigenschappen, kan water ook een effectieve natuurlijke behandeling zijn voor aandoeningen als ademhalingscongestie, koorts en fysieke en psychologische stress.
Zo zegt Gaia Mather, een natuurgeneeskundig arts en universitair docent aan de National University of Natural Medicine in Portland, Oregon.
Hoe Hydrotherapie werkt
Breed gedefinieerd is hydrotherapie het gebruik van water in al zijn vormen: vloeistof, ijs of stoom, intern of extern. Hydrotherapie kan zo simpel zijn als meer water drinken, een speciaalwater drinken of een warm bad nemen om te ontspannen.
In een klinische setting benutten eenvoudige hydrotherapie behandelingen kompressen en wraps om één van de krachtigste eigenschappen van water: het vermogen om warmte op te slaan en te transporteren.
In een behandeling die ik heb meegemaakt, werd mijn lichaam bedekt met warme handdoeken, van mijn sleutelbeenderen tot op mijn heupen. Toen werden deze vervangen door een koude handdoek en dat was gelukkig maar heel eventjes koud, want mijn lichaam begon het meteen op te warmen.
Precies zo gaat het in mijn ochtend douche-ritueel: ik maak mijzelf eerst heel warm en dan spoel ik af met koud water. Door de hitte die ik heb opgenomen kan ik die kou heel goed hebben. Het leuke is: wanneer je hier eenmaal aan gewend bent, wil je niet meer zonder (dat geldt vast niet alleen voor mij :). Het werkt verfrissend, verstevigend en integrerend.
Circulatie
Waarom zou je dit willen doen? De eerste hitte zorgt ervoor dat de bloedvaten uitzetten en dit zal bloed naar het binnenste van je lichaam trekken. De koude handdoek zorgt er vervolgens voor dat de bloedvaten samentrekken en dit zal het bloed naar de periferie van het lichaam duwen. Terwijl het lichaam de koude handdoek opwarmt, creëert het een secundaire verwijding, waardoor het bloed terug naar de kern komt.
De wisselende temperaturen creëren dus een pompwerking die het bloed en het lymfesysteem in beweging brengen en dit stimuleert je immuunsysteem, waardoor je lichaam infecties en ziektes kan bestrijden.
Zeker voor het lymfesysteem is dit een belangrijk hulpmiddel, want lymfevocht circuleert niet vanzelf; je dient dit zelf in beweging te brengen!
Hydrotherapie thuis
Hier zijn nog een paar eenvoudige manieren om de voordelen van hydrotherapie thuis te verkrijgen:
Verwarmend keelkompres
~ voor de bovenste ademhalingswegen, een stijve nek of een zere keel.
- Drenk een katoenen handdoek in warm water, wring hem grondig uit en wikkel hem om je nek.
- Bedek de warme doek met een wollen sjaal en laat dit ongeveer vijf minuten zitten.
- Neem vervolgens een tweede (keuken-) doek en doordrenk die met koud water.
- Wring het uit, haal de warme doek eraf en vervang deze door de koude.
- Bedek met de wollen sjaal en laat 20-30 minuten of tot een paar uur intrekken.
De wol laat het water verdampen van de natte doek, die afkoelt. En dan warmt je lichaam het weer op, waardoor dat wisselend effect optreedt.
Opwarmende sokken
~ voor congestie of koorts.
- Voordat je naar bed gaat, laat je je voeten weken in een warm bad en droog ze daarna af.
- Week een paar katoenen sokken in koud water, wring ze grondig uit en doe ze aan je warme voeten.
- Bedek ze vervolgens met een paar droge wollen sokken en laat ze een nacht zitten.
Dit zorgt voor die pompende beweging gedurende de nacht, waarbij het bloed naar de voeten omlaag wordt getrokken, wat gebieden hoger in het lichaam hoger ontlast, zoals de borst en het hoofd. Het zorgt ook voor afkoeling gedurende de nacht, waardoor je beter kunt slapen als je koorts hebt.
Voetenbad en ligbad
~ voedend en reinigend / ontgiftend
Je kunt met een voetenbadje heel goed minerale zouten, zoals magnesium absorberen. Voldoende magnesium is van groot belang in vele processen en het wordt goed opgenomen via de huid.
Omgekeerd is het ook zo dat je kunt ontgiften, door een voetenbad te nemen. Bijvoorbeeld in een apparaat dat werkt op basis van ionenwisseling. Deze methode helpt het lichaam om zure afvalstoffen af te voeren en zo de zuur-basen balans in het lichaam te herstellen. Het effect schijnt nog 48 uur na het voetenbad door te werken.
Een ligbad wordt extra waardevol met waterstofrijk water, door de huidherstellende eigenschappen van vrije waterstof. De antioxidante werking van waterstof werkt o.a. in het neutraliseren van vrije (hydroxyl) radicalen en is spectaculair effectief, vergeleken met andere antioxidanten. Inmiddels vind de praktische toepassing van H2 water de weg naar schoonheidsspecialisten, als therapeutische behandeling voor huidklachten, maar ook als support voor sporters en behandeling van andere lichamelijke aandoeningen.
Welk soort water?
~ Water ionisatie voor pH creatie
Ook geïoniseerd water wordt benut in huidverzorging. De verschillende pH waarden zijn functioneel voor de verzorging van zowel de gezonde als een beschadigde huid. Je kunt met een pH van 5-6 aansluiten bij de zuurgraad van de huid. Daarnaast zijn de ontvettende en desinfecterende eigenschappen van de hoogste en laagste pH waarden ideaal voor een milde reinigende verzorging, bijvoorbeeld bij luierverschoning en bedlegerigheid.
Voor de eerder genoemde baden en kompressen kunt je in principe ieder water gebruiken. Er zijn echter wel verschillen. Hard water kan een uitgedroogd gevoel geven en is niet fijn voor huid en haar. Je hebt de mogelijkheid via het water stoffen in je lichaam te brengen of juist uit je lichaam halen. Ook is de waterkwaliteit van invloed op het hydraterende vermogen, ofwel de mate waarin het water wordt geabsorbeerd door de cellen. Hier geldt hetzelfde als bij andere voedende moleculen: het lichaam moet in staat zijn deze op te nemen (‘bio-availability’).
Energiewaarde
Water dat weinig energie bevat neemt energie op zodra het kan, uit de omgeving. Wanneer je kraanwater gebruikt, is dit arm aan energie. Daarom verdient het aanbeveling om het leidingwater te revitaliseren. Door de energiewaarde te verhogen en de structuur te verfijnen hoeft het lichaam minder energie te besteden aan het verwerken van dit water.
Revitaliseren kan bijvoorbeeld met behulp van van werveling, het toevoegen van fotonen of het water in contact brengen met edelstenen. Dit laatste is wel specifieke energetische informatie en is eigenlijk meer voor de persoonlijke ‘finishing touch’ of een echt therapeutische behandeling.
Een ander aspect om tekening mee te houden is dat het water wordt opgenomen door de huid en in je bloed komt. Daarmee komen alle bestanddelen die in het water zitten mee naar binnen of blijven achter op de huid. Afhankelijk van wat er aan stoffen in het water zit, kun je hier beter rekening mee houden. Denk bijvoorbeeld aan fluor, medicijnen, hormonen, nanodeeltjes of toxines.
Tot slot werken de welzijn herstellende eigenschappen van water ook via onze beleving. Denk maar aan de ontspannende en harmoniserende sfeer van een verblijf aan zee, een duik in weldadig zwembad of het geluid van een of andere waterbron en je ervaart direct wat dit met je doet.
Watersport bestaat dan ook in vele vormen en is heel populair onder alle leeftijden. Niet voor niets faciliteren wellness centra en kuuroorden altijd een waterrijke omgeving. Hier worden de hydrotherapeutische (be-)handelingen als vanzelfsprekend benut om je na afloop weer als herboren te laten voelen.
Al dit geschrijf over water in welzijn plaatst een volgend bezoek aan een heerlijk waterrijk oord weer bovenaan mijn verlanglijstje! Laat ik maar vast een lekker slokje en een warm voetenbadje nemen, daar hoef ik niet op te wachten. Wat jij?
door: Giovanne de Legé
Wicher
op 21 Jan 2018Giovanna Gomersbach
op 07 May 2019Mathilda
op 22 Jan 2018Giovanna Gomersbach
op 07 May 2019Jeffrey Krijgsman
op 26 Jan 2018Giovanna Gomersbach
op 07 May 2019Maria Ligthart
op 27 Jan 2018Giovanna Gomersbach
op 07 May 2019