Lente Detox noodzakelijk?

Lente Detox noodzakelijk?

Is een ‘lente detox’ noodzakelijk? Detoxen betekent ontgiften en dat is zeker geen overbodige luxe. Het gaat verder dan schoonmaken en zelfs dat is al noodzakelijk, om vervuilingsproblemen te voorkomen. Het speciale aan detoxen is dat je specifiek toxines opruimt, die de gewoonte hebben om zich op te hopen (bio-accumuleren) in je lijf. Deze stoffen verdwijnen niet zomaar, ze zijn niet afbreekbaar (persistent) via normale metabolische processen..

Ophopingen voorspellen weinig goeds. Niet alleen dragen ze bij aan bijvoorbeeld cellulitis en dichtslibben van aderen of celwanden, ook hersenfuncties en gedrag worden beinvloedt. De schadelijkste gifstoffen verstoren een normaal metabolisme en kunnen uitmonden in ongeneeslijke aandoeningen.

Toch is mijn antwoord op de vraag ‘Is een detox noodzakelijk’ weer eens 2-ledig. Ja, het is nodig om schoon te worden van binnen en ophopingen tegen te gaan. Maar.. doe je dat bij wijze van ‘een interventie project’: jaarlijks in de lente of per seizoen? Of doe je dat structureel en verdeeld over alle dagen van het jaar? Het antwoord is persoonlijk, omdat je je hierbij moet afvragen of je nu gezond bent en therapeutische zorg nodig hebt. Bovendien is er de vraag wat voor type je bent.

Want het maakt verschil of je ‘van het soort’ bent dat eigenlijk altijd eerst de boel laat voor wat het is, totdat een noodgedwongen schoonmaakactie onontkoombaar is geworden. Zoals een puber die zijn of haar kamer continu laat verworden tot vuilnisbelt, tot de verplichte opruimdag op straffe van.. is aangebroken. Ook de beroemde voorjaarsschoonmaak die een hele winter zonder verfrissende zon en lucht in huis moet goedmaken, komt meestal net op tijd, om je gasten en je gezondheid te beschermen tegen muffe geuren, fijnstof en huismijt. Dit type is vast ontvankelijk (en bereid?) tot een ‘voorjaar Detox’. De drastische aanpak die iedere lente overal (met bijbehorende hulpmiddelen) wordt aanbevolen om de opeenstapeling van stoffen in je binnenste ruimtes op te ruimen.

Ga jij het liefst projectmatig en ad hoc te werk, of werk je liever structureel en moeiteloos?

Ben je meer zoals ik, dan houd je meer van een gespreide serie handelingen die weinig moeite kosten en meer lijken op een verzameling gewoontes (graag zonder neurotische dwang gedachten). Continu opruimen achter je en (preventief) zorgen dat alles vloeiend verloopt zonder zoeken, vloeken of deadlines, voelt voor mij een stuk relaxter. Ik ben zelf geen type voor (water)vasten, bittere kruidenkuren, onsmakelijke thee op de nuchtere maag en ook niet van vele glazen zuur (citroen- of azijn)water, heel veel algen of maagomkerend tarwegras sap. Dan begrijp jij mij waarschijnlijk als ik zeg: er is een structurele manier om dit allemaal te voorkomen.

Kies je voor een drastische detox; alle hens aan dek of voor duurzaam detoxen, in flow?

Gewoontes maken namelijk het verschil. Zonder het gevaar van vergif inname vanuit de omgeving te bagatelliseren, want ook dat dien je te beperken. Die gewoontes hebben betrekking op: het soort voedsel dat je eet, de dranken die je drinkt, de manier waarop je beweegt en de gedachten die je denkt. Bovendien gaat het in deze kwalitatieve benadering van wat je ‘in huis haalt’ om de combinatie met: de hoeveelheden. Meer of minder van het een of ander maakt natuurlijk uit, maar staat in mijn ogen niet op de eerste plaats.

Het is mijn stellige overtuiging dat de kwaliteit van wat je consumeert in alle opzichten het verschil maakt.

Je hele levensstijl komt hierbij in beeld. Want met je voedsel- en drankkeuzes beïnvloedt je hoeveel onverteerbare chemicaliën je tot je (natuurlijke organisme) neemt. Hoeveel je beweegt bepaalt hoe je ontgift via de stromingen van lucht en water (bloed, lymfe, huid, adem,.. ) in je systeem. En dit biologische systeem is interactief met alles wat je denkt en voelt. Die gedachten en gevoelens bepalen vervolgens wat je kiest en hoe je gaat handelen: zie daar je gewoontes!

Hoe zit het met jouw gewoontes? Neem je gemakkelijk nieuwe aan? Of trekken de oude net zo hardnekkig aan je, als dat ze vervelend zijn? En wat zijn dan de niet vervelende gewoontes, die constructief zijn voor gezondheid en die niet vervuilend of vergiftigend uitpakken?

Zoals ik het zie begint de ‘Voortdurende Detox’ met dagelijkse praktische keuzes.

Een structurele reductie van toxines in je systeem bewerkstellig je met pure voeding: zonder vulmiddelen, toevoegingen, of loze caloriën. Zodat alles kan worden benut en omgevormd op een metabolisch natuurlijke wijze. Hetzelfde principe geldt voor alles wat je op je lichaam smeert. Dat kan met (veeel) minder en van zuiverder oorsprong en makelij. En ja, dit geldt voor alles wat je in huis haalt voor het onderhoud van je huis, je kleding, je auto en je andere gebruiksartikelen. Denk daarbij vooral aan speelgoed voor kinderen, in plastic verpakte levensmiddelen, kledingmaterialen en huidverzorging.

Vervolgens verhef je bewust het water tot je bondgenoot: het is de meest werkzame stof om alles ‘schoon te maken’. Zowel je huid, als je eten, als je kleding en je huis worden weer stralend dankzij water. En het allermooiste van alles: mooi schoon water reinigt al je cellen en organen, zoals je waardevolle hersenen. Niets werkt beter als alledaags schoonmaakmiddel voor alles wat ik heb opgenoemd en meer: zoals water laat zien in de hele natuur.

Vergeet hierbij nooit dat jouw hele systeem een zelfreinigend organisme is, dat draait op de werking van water in samenwerking met de andere natuurelementen.

Met verheffen bedoel ik: erkennen en benutten. Je kunt water optimaliseren door het te zuiveren (waardoor het beter kan schoonmaken) en door het te functionaliseren. Zo ontsluit je bepaalde functies, zoals absorptie van zware metalen of zuren, die zich ophopen in je lijf. En daar gaat het in dit artikel om: dit kun je dagelijks laten gebeuren, zodat je niet achteraf uit alle macht moet gaan proberen om weer in het reine te komen.

Tip: kies je voor drastisch, doe dit dan met begeleiding. Bij een drastische, snelle, onzorgvuldige detox of een afvaldieet komen afval- en toxines zodanig snel en veelvuldig vrij dat je hier naar verwachting last van krijgt.

Kies je voor ‘duurzaam detoxen’ op structurele basis en met behulp van water? Maak dit water dan zuiver en hoog vitaal.

Water met een hoog absorptievermogen dat alle afvalstoffen afvoert kun je zelf maken met een (hoge kwaliteit) omgekeerd osmose waterzuiveringsysteem zoals gemaakt door Bestwater.

Opruimen van agressieve vrije radicalen die je cellen aantasten doe je effectief met een H2maker, zoals de Hibon (compact reismodel) of de Hydron (direct flow).

Het opschonen van verstorende frequenties kun je aangaan met geneutraliseerd en opgeladen water. Ik denk hierbij in eerste instantie aan de toevoer van elektronen door de Vrije Energie Transformer of de BlueEarth watervitalisator.

Dit zijn allemaal suggesties waarvan de waarde enerzijds afhangt van de context: over welk water hebben we het en voor wie of wat is het bedoeld? Anderzijds kun je ervan op aan dat deze methodes de kwaliteit van het water sterk verbeteren qua moleculaire structuur en energetische lading en dat is altijd van wezenlijk belang.

Het draait namelijk fundamenteel om het vermogen van de watermoleculen om die stoffen aan zich te binden. Dat vermogen blijkt elektrisch gestuurd, op basis van de dipolaire watermoleculen in samenwerking met lichtenergie. Vrije of ongebonden watermoleculen zijn nog niet belast, actiever en kleiner (dan geclusterde moleculen) en daardoor effectiever. Naast de ‘polaire lading’ is de ordening van de watermoleculen die door dit informatieve licht worden geordend van levensbelang. Deze twee aspecten samen geven precies aan waarom het element water als drager van onze levende natuur onmisbaar, onvervangbaar en onmetelijk waardevol is.

Duusss.. Je kunt kiezen!

Doe regelmatig of minstens jaarlijks een drastische lichamelijke Voorjaar Detox kuur of kies bewust voor Voortdurend Ontgiften via je hele huishouding.

NB: dit artikel schijnt een licht op de preventieve waarde van ‘continu detoxen’. Als je een therapeutische behoefte hebt aan schoonmaak van binnen uit, of door huidklachten, vraag dan deskundig advies. Daarnaast kun je alvast functioneel water boven aan je lijstje zetten als curatief hulpmiddel. Met name H2 water is bewezen effectief in ‘herstel’ werkzaamheden. Bovendien is hydratatie sowieso essentieel voor (herstel van) gezondheid.

Ook zonder deze hulpmiddelen kun je kiezen voor het inzetten van water voor hydratatie en reiniging, van binnen en van buiten. Toch is het een feit dat je geen zicht of invloed hebt op de mate van vervuilingen in kraan- en flessenwater. Zeker als het gaat om kunststof flessen, maar daar is over bekend dat er toxische stoffen in zitten die rechtstreeks je hormoonhuishouding verstoren. Ontgiften met toxisch water.. dat lijkt mij geen oplossing.

Heb je nu vragen naar aanleiding van de informatie in deze blog? Neem dan contact op, ik help je graag verder.

door: Giovanna Gomersbach

Gerelateerd artikel: Verdronken Hormonen

Over de schrijver
Water draagt het Leven. Hoe belangrijk is dat? Omdat water zo algemeen aanwezig is, wordt gemakkelijk over het hoofd gezien, wat de kwaliteit van water met onze levenskwaliteit doet. Waterkwaliteit bepaalt de functionele eigenschappen van ons water en dat zijn er veel. Ik houd van het leven en van de schoonheid van vitale, gezonde mensen en bedrijven. Jij ook?
mathilda Kaim
Door

mathilda Kaim

op 01 May 2018

Duidelijk en waar. Iets wat zelf ook zeg. Pleeg onderhoud aan alles.

Giovanna Gomersbach
Door

Giovanna Gomersbach

op 07 May 2019

Inderdaad, onderhoud voorkomt reparatie :+)

Reactie plaatsen

Ontvang vrijblijvend de 7-delige email-serie

Gezond Water.