De waarde van watergedragen supplementen.

De waarde van watergedragen supplementen.

De waarde van watergedragen supplementen zit hem enerzijds in de essentiële inhoud en de zeldzame beschikbaarheid ervan. Anderzijds ontlenen zij hun grote waarde aan de mate van biologische opneembaarheid. De opneembaarheid van bepaalde stoffen is een natuurlijk criterium, want wat niet wordt opgenomen door de lichaamscellen en organen, verlaat het lichaam onverrichter zake. Dat maakt het innemen van supplementen niet alleen een dure hobby, de benodigde stoffen bereiken ook niet het gewenste doel. Watergedragen supplementen worden gekenmerkt door een optimale biologische beschikbaarheid.

In Water of Vet oplosbaar

Een belangrijke indeling van supplementen is het gegeven of de stof in water oplosbaar is, of in vet. Dit is een belangrijk gegeven om rekening mee te houden en je ziet tegenwoordig dat veel supplementen nu 'liposomaal' (in vet opgelost) worden aangeboden. Van de 13 vitamines die bekend zijn worden er 4 gekenmerkt als in vet oplosbaar en 9 als in water oplosbaar.

Er zijn vele stoffen die waterafstotend zijn, waaronder ook curcumine: het veelgeprezen bestanddeel in Kurkuma of geelwortel. Normaal gesproken wordt bij therapeutisch gebruik van curcumine gewezen op hoe je de opneembaarheid kunt verhogen, met behulp van zwarte peper. De biologische opneembaarheid blijkt anders niet optimaal te verlopen.

Er zijn dus 2 redenen om CurcueBlue te kiezen wanneer je behoefte hebt aan de krachtige werking van curcumine:

1: Curcumine op waterbasis is een zeldzame vorm van (biologisch goed opneembare) curcuminoïden.

2: Deze vorm van waterabsorberende curcumine wordt volledig door het lichaam opgenomen, zonder verdere hulpmiddelen.

(An-) Organische Mineralen

Voor mineralen geldt hetzelfde principe:

Alle stoffen hebben een moleculaire samenstelling die in meer of mindere mate (*)

  • kan worden afgebroken (in het lichaam)
  • met meer of minder moeite / energieverbruik
  • waarbij het in meer of mindere mate wordt opgenomen
  • en zo in meer of mindere mate effectief zijn.

Van belang is daarom het verschil tussen organische en anorganische mineralen. Anorganische ‘gesteente mineralen’ zijn niet goed opneembaar door ons lichaam. Dit gegeven kan leiden tot ophopingen en residuen, met alle gevolgen van dien. De organische mineralen nemen wij tot ons via (plantenrijke) voeding; in het metabolisme van planten en dieren zijn de anorganische mineralen al voor ‘omgezet’ voor ons spijsvertering systeem.

Hetzelfde principe is aan de orde bij het consumeren van marine plasma, op basis van phytoplankton. Dankzij het proces van photosynthese van zonlicht, genereert phytoplankton alle bestaande mineralen en brengt deze over naar het zeewater. Vervolgens leeft zooplankton van deze voedingstoffen en zij genereren een scala aan natuurlijke elementen die biologisch opneembaar zijn voor mensen. Dus ook dit plantaardige zeeleven zet onbruikbare minerale elementen om in voor ons verteerbare mineralen en sporenelementen. De Franse fysioloog en bioloog René Quinton heeft er voor gezorgd dat dit bijzondere marine plasma toegankelijk is als voedingssupplement.

Overigens is de vermeende noodzaak van mineralen zoals calcium in leidingwater, een belangrijk struikelblok in de discussie over het wel of niet zuiveren van drinkwater. Zeker wanneer dit wordt gerelateerd aan waterzuivering d.m.v. omgekeerde osmose. daarom vind je onderaan dit artikel de link naar het WaterWiki artikel over die discussie.

Colloïdalen

Supplementen worden vaak ingenomen om de lichamelijke behoefte aan mineralen te optimaliseren. Zij werken essentieel in de stofwisselingsprocessen en zijn ook voorlopers van niet-essentiële vitaminen.Hoe kleiner die deeltjes zijn, hoe probleemlozer de opneembaarheid zal zijn. Dit is de reden van het succes van de nano-mineralen en hun effectiviteit. Men noemt deze vorm van mineralen ook wel ‘colloïdaal’ dat aangeeft dat zij volledig zijn opgenomen in de moleculaire waterstructuur. De grootte van de deeltjes is zo klein, dat je eigenlijk bijna niet meer van ‘stof’ kunt spreken: nanodeeltjes verkeren op de grens van stof en onstoffelijke informatie, waarmee we op het terrein komen van de quantum fysische inzichten. Het meest aansprekend voorbeeld hiervan is toch wel het Nano-Zilverwater: enerzijds wereldberoemd als natuurlijk antibioticum (zonder schadelijke bijwerkingen) en anderzijds helaas nog zo weinig erkend en gebruikt als onschadelijk alternatief voor de ecologisch schadelijke anti-biotica..

Moleculaire grootte

Supplementen worden ook vaak gekozen voor hun anti-oxidante werking. Onze cellen worden aangetast door agressieve radicalen en het is zinvol het lichaam te helpen in het beschermen tegen oxidatie en herstellen van schade. Wanneer een stof bestaat uit relatief grote moleculen, dan kost het veel moeite en energie om de stof vrij en beschikbaar te maken. Dit geldt ook voor de kwaliteit van water op zichzelf ten aanzien van cellulaire hydratatie en dit is een belangrijke reden voor het willen revitaliseren van leidingwater! Tevens kan de grootte er voor zorgen dat het bereik van de antioxidanten beperkt blijft; haarvaten en cellen kunnen ontoegankelijk blijken; een probleem dat H2 / waterstofgas, als kleinste molecuul en als supplement niet heeft.

Waterstof

Recente inzichten op het gebied van watergebruik als supplement, op het niveau van moleculaire wetenschap, spelen zich af rond waterstof. H2 heeft zich al bewezen als een revolutionaire anti-oxidant. Misschien wel de krachtigste vorm die er bestaat en ook juist door die moleculaire grootte (kleinheid :).

Daar komt inmiddels de ontdekking van de waarde van een andere vorm van waterstof bij: Deuterium /D2. Het gekke is dat de werking tegengesteld is aan die van H2, in de zin dat D2 dient te worden verwijderd en verminderd in ons systeem, terwijl H2 juist in vrije vorm dient te worden toegevoegd / verhoogd). Vandaar het gebruik van waterstofgasrijk drinkwater (this te maken met een H2 maker) en het mogelijke gebruik van DDW: deuterium depleted water. De reductie van D2 in onze cellen belooft een verbetering van de energieproductie in de mitochondriën (en de aanmaak van ATP) en dit is voor iedereen van belang.

Preventief & Curatief

Het mooie van dit alles en de reden dat ik hier warm voor loop is simpelweg dat zelfzorg en aandacht voor de kwaliteiten van water zowel Preventief als Curatief kan worden ingezet en benut. Ik ben zelf dol op preventie; het voorkomen van problemen door respectvol samen te werken met onze natuur. Daarbij is het gezien de vele gezondheidsproblemen van tegenwoordig heel boeiend en belangrijk om te weten dat we met natuurlijke middelen ons lichaam goed kunnen helpen. Ik help je graag om essentieel water te benutten in het bevorderen van je aangeboren vermogen tot zelfheling en regeneratie.

door: Giovanne de Legé

(*) een kanttekening is hier op zijn plaats. Er bestaan inmiddels ook zogenaamde ‘persistente stoffen’ in het milieu, met een moeilijk (tot niet) op natuurlijke wijze af te breken moleculaire structuur. Dit zijn onnatuurlijke chemische verbindingen, die in de natuur worden geloosd en die ecologisch voor problemen zorgen. Ook de drinkwaterleidingbedrijven ervaren de aanwezigheid van deze stoffen (ook wel ‘probleemstoffen’, bio-accumulatieve stoffen’, opkomende stoffen’) als een groot probleem.

 

Gerelateerde artikel: De waarheid over Omgekeerde Osmose?

 

Over de schrijver
Water draagt het Leven. Hoe belangrijk is dat? Omdat water zo algemeen aanwezig is, wordt gemakkelijk over het hoofd gezien, wat de kwaliteit van water met onze levenskwaliteit doet. Waterkwaliteit bepaalt de functionele eigenschappen van ons water en dat zijn er veel. Ik houd van het leven en van de schoonheid van vitale, gezonde mensen en bedrijven. Jij ook?
Reactie plaatsen

Ontvang vrijblijvend de 7-delige email-serie

Gezond Water.