Gouden Water Werkt

Gouden Water dat werkt

Producten die de kracht van water benutten en versterken, draag ik een warm hart toe. Waterveredeling is niet gericht op medicinale zorg, maar ik help ik wel graag bij het beschikbaar maken van pure, natuurvriendelijke producten die onze levenskwaliteit bevorderen. Soms gaat de kracht van water zo ver, dat het niet alleen preventief, maar ook ‘curatief’ kan worden benut. Dat geldt bijvoorbeeld voor H2 Water door ionisatie, voor MRET water door de MRET Wateractivator en voor sommige Edelwaters. Van curcumine is ook veelvuldig aangetoond dat het krachtig werkt voor je gezondheid. Het goede nieuws in dit artikel is, dat de biologische opneembaarheid geen probleem meer is!

Dezelfde stof die melk verheft tot ‘Gouden Melk’ (een heerlijk Ayurvedisch recept) is nu ook opgelost in Water en daarom noem ik het Gouden Water. Het is een wonderlijk water, want de stof Curcumine was normaliter niet in water oplosbaar. De biologische opneembaarheid ervan is niet vanzelfsprekend en vraagt om de hulpmiddelen. Hier komt Water voor de dag: als ideale drager om deze waardevolle stof wel bij alle cellen te krijgen.

Curcumine Water

Een oplossing in water, betekent dat de opgeloste stof tot op het molecuul afgebroken is en deze moleculen zweven dan tussen de watermoleculen. Stoffen die niet in water opgelost kunnen worden, blijken moeilijker in ons bloed opgenomen te worden. Vetten en curcumine bijvoorbeeld behoren hiertoe. Het lichaam kan wel prima vetten opnemen, maar dit proces vraagt meer van ons metabolisme. Daardoor kunnen we weleens het gevoel krijgen dat ‘vetten moeilijker verteren’.

Mijn leverancier heeft een natuurlijke methode ontwikkeld om Curcumine in hoogwaardig water op te lossen. Hierdoor kan een goede opname in het bloed van wel 95%  Curcumine worden bereikt. Dit product heet CurcuBlue en je vind het in het Nieuw Water Winkel assortiment, onder watergedragen supplementen.

Stoffen die in water oplosbaar zijn, worden makkelijker in ons bloed opgenomen dan vetstoffen of stoffen zonder drager.

Kurkuma versus Curcumine

Kurkuma is een wortel en technisch gezien de wortel van Curcuma longa, een bloeiende plant van de gemberfamilie. Het bevat veel bioactieve plantaardige stoffen, waarvan een bepaalde groep, de curcuminoïden (niet in water oplosbare gele pigmenten) wordt aangeprezen, omdat ze de grootste gezondheidsbevorderende werking blijken te hebben. Deze curcuminoïden omvatten demethoxycurcumine, bisdemethoxycurcumine en – je raadt het al – curcumine.

Ondanks het brede scala aan potentiële voordelen, is de werkelijke biologische beschikbaarheid van curcumine bij mensen en dieren vrij laag. Curcumine heeft ook een hoog metabolisme en een snelle systemische klaring. Om voldoende curcumine in je systeem te krijgen en voldoende bloed te bereiken om de voordelen van onderzoek te kunnen benutten, moet je ongeveer 3 tot 5 theelepels kurkumapoeder per dag consumeren. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan en als dat wel lukt, wordt de curcumine zo slecht opgenomen dat het moet worden gecombineerd met bijvoorbeeld zwarte peper, of met fytosomen, plantenextracten die zijn gebonden aan fosfatidylcholine.

Waarom Curcumine consumeren?

Curcumine staat bekend om zijn ontstekingsremmende, anticarcinogene en antioxiderende effecten. Curcumine is de meest bestudeerde curcuminoïde en is ook de meest voorkomende curcuminoïde in kurkuma. Maar curcumine is niet hetzelfde als kurkuma ofwel de hele wortel.

Bij het horen over kurkuma krijgt curcumine alle glorie, maar deze oude helende wortel bevat ook andere indrukwekkende verbindingen, zoals turmerosacchariden. Op GreenMedInfo.com kun je lezen over hoe wetenschap kurkuma bevestigt als net zo effectief als 14 medicijnen, naast 600 redenen waarom kurkuma het belangrijkste kruid ter wereld kan zijn en zelfs hoe de hele Kurkuma wortel de beschadigde hersenen geneest.

Dit is precies wat de meeste mensen – zelfs gezondheids- en voedingsliefhebbers – zich vaak niet realiseren. Ondanks dat de twee vaak door elkaar worden genoemd, is kurkuma eigenlijk heel anders dan het populaire supplement curcumine. Natuurlijk is curcumine is afgeleid van kurkuma, maar als het gaat om hun gebruik, de voordelen en de biologische beschikbaarheid, zijn de verschillen tussen kurkuma en curcumine behoorlijk groot.

Beyond Curcumin

Iedereen in de gezondheids-, voedings- en supplementenindustrie focust op curcumine. Maar in de 4.000 jaar oude Ayurvedische geneeskunde gebruikt men de hele wortel. De lange geschiedenis van kurkuma in culinair, medicinaal en cosmetisch gebruik in India, gebruikt preparaten op waterbasis voor intern gebruik (bekend als Kashaya), op vet gebaseerde (olie, ghee) preparaten voor intern gebruik (bekend als Sneha) en poederbereiding voor intern gebruik (bekend als Churna).

Als deze oude genezers de kracht van kurkuma hebben benut door middel van vers sap, thee, tincturen en poeders en het lokaal hebben gebruikt in de vorm van crèmes, lotions, pasta’s en zalven, waarom heeft het onderzoek zich dan gecentreerd rond de curcuminoïden – wat slechts een fractie is (2% tot 8%) van de plant?

Curcuminoïden en turmerosachariden

Turmerosacchariden zijn in water oplosbare bioactieve polysacchariden die worden geëxtraheerd uit de resterende 90 +% procent van de kurkumawortel. Het feit dat turmerosacchariden in water oplosbaar zijn, betekent dat alle goede dingen gemakkelijker in de weefsels van uw lichaam worden opgenomen en sneller worden gemetaboliseerd dan de op curcumine gebaseerde vetoplosbare componenten van kurkuma.

Turmerosaccharides werken in het bijzonder voor de gewrichten. De effecten van tumerosacchariden op het lichaam zijn verbazingwekkend, vooral als je fysiek heel actief bent of last hebt van overbelasting. Een studie uit 2013 wees uit dat turmerosacchariden de gevoeligheid van gewrichten, crepitatie, zwelling en effusie als gevolg van overmatig gebruik verminderden, terwijl de gewrichtsfunctie en flexibiliteit toenamen.

In andere onderzoeken werd aangetoond dat turmerosacchariden de acute en chronische ontsteking significant verminderen en een evenwichtige ontstekingsreactie ondersteunen en de genexpressie van type II-collageen verhogen.

De werking is breed, gaat diep en is persoonlijk

De brede ontstekingsremmende effecten van curcumine in het lichaam wordt ook ingezet bij neurologische en neurodegeneratieve aandoeningen. Dergelijke ziektebeelden worden in verband gebracht met een dysbiose in de darmmicrobiota. Nieuwe inzichten in de werking van curcumine laten zien dat de stof de hersen-darmas kan beïnvloeden via de darmmicrobiota.

Tussen curcumine en de darmmicrobiota lijkt er een tweerichtingsinteractie te bestaan. Curcumine en de metabolieten ervan kunnen de samenstelling van de microbiota beïnvloeden en zo een dysbiose helpen herstellen. Aan de andere kant kunnen bacteriën via enzymatische reacties curcumine omzetten in farmacologisch effectieve metabolieten. Onderzoek laat zien dat de microbiota in staat zijn om verschillende metabolieten te vormen en dat omzetting afhankelijk is van het type darmbacterie. Dit maakt de omzetting, en daarmee mogelijk ook de werking van curcumine, per persoon verschillend. Duidelijk is wel dat een aantal gevormde metabolieten in staat zijn om het immuunsysteem te beïnvloeden. De geproduceerde cytokinen kunnen op hun beurt weer invloed uitoefenen op het zenuwstelsel. De interactie tussen curcumine en de microbiota verklaart niet alleen de effectiviteit van de stof, het geeft tevens een verklaring voor de variabele werkzaamheid in klinische studies.

Waar vind je turmerosacchariden?

Dus nu vraag je je misschien af waar je de aanvullende turmerosacchariden kunt krijgen. Een degelijke optie zou zijn om kurkumawortel van hoge kwaliteit te vinden die in schone grond is gekweekt en deze vervolgens in water te koken. Bij voorkeur via een afkookmethode, waarbij een lang sudderproces in heet water nodig is. Een andere optie is om te zoeken naar een voedingssupplement die in water oplosbaar hoeveelheden turmerosacchariden bevat.

KORTOM:

Curcuma is en blijft een van de meest populaire ingrediënten in de supplementenindustrie. De stand der wetenschap en wijd-verkrijgbare producten van de curcumawortel draaien grotendeels om curcuminoïden, de in water onoplosbare gele pigmenten. Maar er zit meer in curcuma dan alleen curcuminoïden, namelijk de wel in water oplosbare componenten genaamd turmerosachariden. Deze bioactieve polysachariden zijn ook fysiologisch werkzaam maar worden vooralsnog nauwelijks gebruikt in voedingssupplementen.

Het verdient aanbeveling om Curcuminewater samen met turmerosacchariden te consumeren om alle voordelen te behalen vanuit de prachtige kurkumawortel.

Referenties:

BlueEarth : CurcuBlue

Ben Greenfield : Beyond Curcumin

MDPI : Mutual Two-Way Interactions of Curcumin and Gut Microbiota

NB: Vanwege de Gezondheidsclaimsverordening en de KOAG/KAG mag ik de specifieke toepassingen met gebleken werking hier niet noemen. Google op curcumine of kurkuma en je vindt legio wetenschappelijke gezondheidsartikelen die er heel specifiek over zijn. 

 

 

Over de schrijver
Water draagt het Leven. Hoe belangrijk is dat? Omdat water zo algemeen aanwezig is, wordt gemakkelijk over het hoofd gezien, wat de kwaliteit van water met onze levenskwaliteit doet. Waterkwaliteit bepaalt de functionele eigenschappen van ons water en dat zijn er veel. Ik houd van het leven en van de schoonheid van vitale, gezonde mensen en bedrijven. Jij ook?
Reactie plaatsen

Ontvang vrijblijvend de 7-delige email-serie

Gezond Water.