Zuur, zuurder, zuurste water

Zuur, zuurder, zuurste water

Op leven en dood!

Net als met ‘foute en goede’ vetten, die of heel goed voor je zijn of juist heel erg slecht voor je gezondheid, kunnen we te maken krijgen met zuur water dat slecht voor je is, of met zuur water dat bijzonder goed voor je is. Zuur water dat slecht is voor je bloed of voor je tanden is van een andere orde dan zuur water dat je helpt om je lichaam en je organen te reinigen en zo gezondheidsproblemen te voorkomen. Ontdek het verschil tussen het ene zure water en het andere en doe er je voordeel mee..

Ten eerste is er zuur water dat een lage pH waarde heeft. De pH schaal loopt van 1-14 en alles onder de 7 heet ‘zuur’ en boven de (neutrale) 7 heet ‘basisch’. Deze lage pH waarden treffen we ook aan de vorm van frisdranken, met name de koolzuurhoudende dranken. Het woord zegt het al: het zure gas laat de pH waarde (sterk) dalen en op zijn slechts is het vergelijkbaar met accuzuur of maagzuur (pH 2-3). Niet best voor je lijf, want wanneer je dat drinkt moet alles binnen het pH balancerend vermogen van je lijf aan de dag worden gelegd om de pH van je bloed met behulp van basische stoffen weer in balans te krijgen. En wel naar de neutrale zone tussen pH 7,3 en 7.4, want anders kom je te overlijden!

Verzuurd verzuurt

Vruchtensap bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Denken we aan zuur (sinaas-) appelsap uit een pak dan krijg je veel zuur in je mond en dat is een regelrechte aanslag op je tanden. Dat is wel even schrikken voor de ouders en kinderen die gewend zijn pakjes appelsap te drinken. Op zich is het logisch als je bedenkt dat je tanden veel (basisch / alkalisch) calcium bevatten en dat is precies wat er nodig is om zuur te neutraliseren. Zuur en basisch zijn tegenpolen die elkaar aantrekken en dat verklaart ook waarom het zo onwenselijk is om je lichaam te laten verzuren door verkeerde (eet- en drink) gewoontes. Zeker wanneer je niet voldoende basische producten nuttigt, je lichaam heeft als primaire taak om om de zuren te neutraliseren en zal de stoffen die bruikbaar zijn aan je weefsels en botten onttrekken. Nogmaals: het is cruciaal voor je lichaam om de pH waarden (per lichaamsdeel) te bewaken en herstellen. Aan jou de schone taak je lichaam te helpen niet te verzuurd te raken. Dat wordt lastiger naarmate je ouder wordt, begin er daarom niet te laat mee om te ontzuren en ontgiften.

Het bijzondere is dat een zure smaak niet betekent dat het je lijf verzuurd. Integendeel! Mijn moeder zei vroeger al: drink karnemelk, dat is goed voor zoet bloed. Tegenwoordig lees je ook overal dat het zaligmakend is om ‘s ochtends met citroen of appelazijn aangezuurd water te drinken, liefst lauw. Wanneer je dit soort zuur puur gebruikt, dien je wel je tanden te beschermen. Dat kan met een (glazen) rietje of door te verdunnen en niet te veel door je mond heen te spoelen.

Ontgift

Er zijn in ieder geval vele redenen waarom je dit ’s ochtends zou willen doen. De dag beginnen met zuiver water drinken is al een bijzonder goede gewoonte. Dit water werkt optimaal hydraterend en reinigend. Kies je voor aangezuurd water dan is de vraag wat je voorkeur heeft: natuurtroebele appelazijn of citroensap? Uit ervaring sprekend vind ik zelf appelazijn gemakkelijker, zowel qua smaak als qua gemak. Beide aangezuurde waters zijn vooral bedoeld om je lever te helpen zich te reinigen en zo afvalstoffen af te voeren. Maar er zijn nog vele specifieke voordelen aangetoond:

Versterkt

Het loont de moeite om je lever en spijsverteringsstelsel schoon en in optimale conditie te houden. De lever heeft honderden vitale functies die de gezondheid ondersteunen en een gezonde lever kan helderdere ogen, een gezondere huid, een betere houding en een meer uitgebalanceerd gewicht ondersteunen.

Je immuunsysteem versterkt, je kunt je lichter gaan voelen, je stoelgang wordt regelmatig, je huid helderder, je krijgt meer energie krijgt en je metabolisme een boost , wat na verloop van tijd tot gewichtsverlies kan leiden.

Reguleert

Het drinken van citroenwater op een lege maag biedt een superstimulans voor de lever, je belangrijkste ontgiftende orgaan in het lichaam. Je lever zal urinezuur vrijmaken en gal aanmaken om milieu- en levensstijl gifstoffen (die anders anders in je spijsverteringsstelsel zouden blijven zitten) veilig te verwijderen. De lever is het meest actief in de ochtend en de citroen helpt de eliminatie van gifstoffen te versnellen. Wees niet verbaasd als je snel naar het toilet moet; dit geeft aan dat de gewoonte werkt. Hint: Maak er een gewoonte van!

Als bonus valt op dat deze gezonde gewoonte de (voor vele mensen lastige) intense hunkering naar suiker aanpakt. Het is ongelooflijk dat zoiets simpels als dit zo’n enorm verschil zou maken, maar het schijnt echt effectief te zijn.

Je dagelijkse gewoonte

Zodra je ’s ochtends opstaat kook je wat zuiver water en giet je dit verwarmde water in je glas of beker dat al halfvol is met water op kamertemperatuur. Voeg hierbij het sap van een halve citroen.

Met peper?

Het combineren van cayennepeper met citroen verhoogt het ontgiftende effect en verhoogt de temperatuur van je lichaam en verhoogt je metabolisme. Het drinken van deze combinatie reinigt je lichaam elke dag op een veilige en natuurlijke manier. Dit is ook een aanbevolen combinatie voor mensen die tijdelijk vasten. Eventueel aangevuld met een scheutje ahornsiroop.

Of met dit wondermiddel 

Natuurtroebele appelazijn wordt geroemd als huis- en wondermiddel. Volgens onderzoekers is ongefilterde en ongepasteuriseerde appelcider-azijn een natuurlijke weldaad, dat ervoor zorgt dat je lichaam gereinigd wordt en gevoed. Het bevat waardevolle enzymen, mineralen en vitamines. Bovendien werkt het anti: virussen, schimmels en bacteriën. Ook balanceert het de bloedsuikerspiegel en insulinerespons en blijkt het te helpen om je behoefte aan het eten (van koolhydraten / suikers) te verminderen. Tip: wanneer je regelmatig zin hebt in een gebakje of iets anders zoets of koolhydraatrijk, drink dan een eetlepel appelazijn in een glas water 15 minuten voor de maaltijd.

Met honing?

Het is dat biologische (=rauwe) honing zo goed voor je is en zo heerlijk, anders zou ik dit niet aanbevelen. Zelf gebruik ik het nog maar zelden, omdat ik de honing aan de bijen wil laten. In dit geval is het maar een theelepel, in een glas appelzijn water; dat is een acceptabele gewoonte omdat de combinatie met rauwe appelzijn zo wonderlijk goed werkt voor je lijf. Helaas kan ik op dit moment mijn boek over appelazijn niet vinden, dus ik zal dit blog artikel aanvullen met praktische feitjes, wanneer ik het weer in handen heb!

Al met al is het drinken van deze zure wateren een weldaad voor je en natuurlijk is de basis: zuiver en vitaal water, met of zonder verse citroen of rauwe appelzijn, een dagelijkse must 🙂

Schilderij: Jean Paul Vroom

door: Giovanna Gomersbach

Over de schrijver
Water draagt het Leven. Hoe belangrijk is dat? Omdat water zo algemeen aanwezig is, wordt gemakkelijk over het hoofd gezien, wat de kwaliteit van water met onze levenskwaliteit doet. Waterkwaliteit bepaalt de functionele eigenschappen van ons water en dat zijn er veel. Ik houd van het leven en van de schoonheid van vitale, gezonde mensen en bedrijven. Jij ook?
Reactie plaatsen

Ontvang vrijblijvend de 7-delige email-serie

Gezond Water.